Мрежа Хлебни къщи и Мулти култи колектив организират девет кулинарни събития по проект „РАЗНООБРАЗНИ ЗАЕДНО – споделяне на хлябове и истории“, финансиран от Общинска фондация „Пловдив 2019” и част официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В рамките на проекта в София, Пловдив и Варна ще се проведат по 3 отворени кулинарни събития, в които чуждестранни кулинари ще представят рецепти за хлябове и тестени изделия от своите страни и ще споделят своята „българска“ история – какво ги е довело и как са останали тук. Във всяко събитие ще могат да се включат 30 участници, всеки от които ще направи свое кулинарно творение по рецепти на майсторите, както и да участва активно в разкриването на историите на водещите и другите култури. Една трета от участниците ще бъдат хора в неравностойно положение, за които входът ще бъде свободен.

Ето как протече първото събитие в София на 23 април  в “Мулти култи център”, където замесихме по-нестандартно за Великден с ливанския сладкар Хани Таук- веган козунак с фурми и традиционен сладкиш мамул. Тук може да чуете какво ни разказа Хани по БНР, а тук да се запознаете с рецептата за козунак.

IMG_20190423_190212I3C event - cover photo -1200x62859419454_2699398036802258_3694485435855142912_o

 

 

 

 

 

След празничната сладост на Ливан, на 9 май се отправихме към неповторимите вълшебни вкусове на Индия заедно с майстор-готвача Прамод Сингх, който ни научи да приготвяме наан в традиционна пещ “тандур”. А след това участниците изразиха емоции и впечатления чрез “Театър на трохите”.

cofcofIMG_20190509_200355-1024x768FB-Event-cover_Naan-bread_a-1-1024x536

 

 

 

 

 

Споделянето на хляб и истории се върна в Европа на 18 май в Пловдив, за да ни изкуши със сочен йоркширски пай в няколко невероятни сладки и солени варианта, а сладкодумният ни домакин Кийт Кели от Англия ни пренесе с разказа и рецептите си направо в Йоркшир!

1200x628_keli IMG_20190518_162151 IMG_20190518_170200 IMG-c39c1528950306829104c0e6f1fdbd1a-V

 

 

 

 

 

 

Очакват ни още вкусни срещи в София през юни с две отключващи сетивата рецепти за пай от САЩ и традиционни разядки от Ливан.