Мрежа Хлебни къщи и Мулти култи колектив организират девет кулинарни събития по проект „РАЗНООБРАЗНИ ЗАЕДНО – споделяне на хлябове и истории“, финансиран от Общинска фондация „Пловдив 2019” и част официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В рамките на проекта в София, Пловдив и Варна ще се проведат по 3 отворени кулинарни събития, в които чуждестранни кулинари ще представят рецепти за хлябове и тестени изделия от своите страни и ще споделят своята „българска“ история – какво ги е довело и как са останали тук. Във всяко събитие ще могат да се включат 30 участници, всеки от които ще направи свое кулинарно творение по рецепти на майсторите, както и да участва активно в разкриването на историите на водещите и другите култури. Една трета от участниците ще бъдат хора в неравностойно положение, за които входът ще бъде свободен.
Ето как протече първото събитие в София на 23 април в “Мулти култи център”, където замесихме по-нестандартно за Великден с ливанския сладкар Хани Таук- веган козунак с фурми и традиционен сладкиш мамул. Тук може да чуете какво ни разказа Хани по БНР, а тук да се запознаете с рецептата за козунак.
След празничната сладост на Ливан, на 9 май се отправихме към неповторимите вълшебни вкусове на Индия заедно с майстор-готвача Прамод Сингх, който ни научи да приготвяме наан в традиционна пещ “тандур”. А след това участниците изразиха емоции и впечатления чрез “Театър на трохите”.
Споделянето на хляб и истории се върна в Европа на 18 май в Пловдив, за да ни изкуши със сочен йоркширски пай в няколко невероятни сладки и солени варианта, а сладкодумният ни домакин Кийт Кели от Англия ни пренесе с разказа и рецептите си направо в Йоркшир!
Очакват ни още вкусни срещи в София през юни с две отключващи сетивата рецепти за пай от САЩ и традиционни разядки от Ливан.
Разнообразни заедно за последно в София и Пловдив - Мрежа Хлебни Къщи - Мрежа Хлебни Къщи says:
15/07/2019 at 2:27 pm -
[…] Вкусната поредица от кулинарни събития по проект „Разнообразни заедно-споделяне на хляб и истории“ като част от официалната програма на Пловдив 2019- Европейска столица на културата, събра за последно в градовете София и Пловдив любители на вкусната и автентична храна да споделят и чуят любопитните истории на гост-готвачите от различни държави. Събитията по проекта са общо девет, разпределени в София, Пловдив и Варна. За отминалите събития може да прочетете тук. […]
Проект "Разнообразни заедно – споделяне на хляб и истории" - Мрежа Хлебни Къщи - Мрежа Хлебни Къщи says:
27/09/2019 at 1:51 pm -
[…] повече информация за проведените събития в София, Пловдив и […]