От първата малка хлебна къща в Габрово, простият и същевременно новаторски модел за изграждане на общност чрез колективно правене на хляб и изкуство, става все по-популярен и разпространен по целия свят. От 2009 г. повече от 10 български града и повече от 20 държави на 6 континента са вдъхновени от модела и в момента разработват местни инициативи, част от Мрежа Хлебни къщи.

Хлебните къщи, които могат да бъдат физически пространства или програми, се управляват от хора или организации, които сме обучили да провеждат дейности по нашите методи на различни места (читалища, училища, църкви и други) в България и чужбина.

Хлебните къщи като физическо пространство са два вида:

  • социално-културни центрове в общността (основният е хлебната къща в София и в още няколко града на България)
  • социални предприятия – пекарни и обществени социални центрове (за изграждане на екип, детски образователни програми и др.), които обучават и наемат хора в неравностойно положение и същевременно служат като социално-културен център. Това е моделът на нашата социална пекарна NadEzhko (www.nadezhko.com) в София, България, който през 2019 г. беше разпространен в Латвия, град Вентспилс, като вид социален франчайз модел. Местната пекарна Creative Bread Laboratory (на латвийски, Рамала), наема хора с увреждания и използва методите на Мрежа Хлебни къщи за организиране на хлебни събития в общността и по този начин е част от нашата мрежа.

Социалните програми на хлебните къщи се изпълняват в повече от 20 страни на 6 континента от хора или организации, които сме обучили по нашите методи и имат лиценз за локално прилагане на модела с различни групи, адресиращи различни социални проблеми. Можете да намерите някои от тях и техните разнообразни, вдъхновяващи професии, страсти и истории, свързани с хляба, на нашата глобална платформа Пекари без граници.

Мрежа Хлебни къщи свързва следните държави чрез сътрудничество с местни партньорски организации, където сме организирали колективни събития за приготвяне на хляб и / или където в момента местните организации продължават да разработват програми (изброени в съответствие с активното им участие и текуща работа):

България (май 2009 г. – до момента)

– Физически пространства: 8 града с 10 къщи (София (2), Габрово (2), Златарица, Пловдив, Стара Загора, Свиленград, с. Превала, с. Лобош).

– Програми (осъществявани в една или няколко организации домакини, които сме обучили в нашите методи и организираме събития): в градовете Варна, Бургас, Плевен, Нова Загора, Благоевград и други в процес на развитие.

Можете да видите повече на нашия български уебсайт: www.bread.bg или да се свържете с нас на sofia@bread.bg, за да получите конкретна информация.

Латвия (2018 – сега)

Първата хлебопекарна-социално предприятие извън България отвори врати!

Вентспилс: През май 2018 г. екипът на Мрежа Хлебни къщи обучи трима социални работници, психолози и обществени активисти от Латвия по методите и модела на социалните предприятия. След обучението първата хлебна къща в Латвия отвори врати в град Вентспилс – като социално предприятие, подпомагащо финансово работата на център за психично здраве в града. По модела на Хлебна къща София, латвийската хлебна къща  функционира като комбинация от социална пекарна и общностен център. Социалната пекарна произвежда и продава типичен латвийски хляб и сладкарски изделия, както и функционира като кафене. В същото помещение 4 обучаващи, обучени от екипа на МХК, предлагат безплатни събития за приготвяне на хляб за местната общност, към които се присъединяват хора от различни възрасти и социални групи, както и платени услуги за физически лица, компании и образователни институции. Наскоро латвийският екип започна да организира и събития „Хляб на тъмно“ с незрящи фасилитатори.

САЩ (2010 – до момента)

Принстън и Трентън, Ню Джърси: първата ни мобилна хлебна къща е построена през 2013 г. в Принстън, разработена в сътрудничество с инженерния отдел на университета в Принстън, с фурна на дърва и голяма кръгла маса вътре в мобилна конструкция на колела. Тя има за цел да пренесе  радостта от колективното приготвяне на хляб до кварталите в районите Принстън и Трентън. Мобилната хлебна къща се координира от Пийт Ейбрамс и местни организации, подпомагащи младежите с ниски доходи в Трентън.

Ню Йорк: Емаус Хаус (www.emmaushouse-harlem.org/) социален център, обслужващ бедните в Източен Харлем, организира хлебни събития за интеграция на различни социални групи (бездомни, бивши затворници и техните семейства, хора с различен културен произход); в партньорство с La Marqueta (116-та и Park Avenue) в бакалията на Breezy Hill Farm, която притежава една от малкото в САЩ традиционни френски мобилни фурни на дърва, фермерът и хранителен активист Елизабет Райън донесе фурната в Харлем по случай раждането на програма Хлебна къща Харлем по Коледа през 2011 година.

Университетът на Масачузетс – програма Хлебни къщи в Амхерст: UMAA-Amherst стартира проект за хлебна къща в Pioneer Valley (https://blogs.umass.edu/breadhouse/), за да ангажира своите студенти с местната общност в решаването на местните проблеми и изграждането на доверие и радост сред поколенията, етническите групи и групите в неравностойно положение (бездомни жени ветерани с психологическа травма в местен приют) и други.

Калифорния: Сибил Леон в Бонито, Калифорния, в момента работи по разработването на местна програма, наречена BREAD Encounters (www.breadencounters.com), за да предложи хлебна терапия на семейства в процес на развод, както и да ангажира местни възрастни хора и младежи в смесени обществени мероприятия.

Туин Ситис, Минесота: нашият посланик на хляба Адам Майевски, хлебар и собственик на пекарна “Majestic Chef” и сладкар в Wedge Co-op, разработва три програми за социална промяна в района на Туин Ситис с цел „изграждане на фар на надеждата, подпомагайки развитието на бъдещи лидери в социалната промяна и подобряване, както и гарантиране на най-нуждаещите се да получават основните потребности от храна за себе си и семействата си“. Адам планира да използва метода “Театър на трохите”, за да организира куклени спектакли, в които участниците ще се учат взаимно на многообразието в общността и ще признаят различието на собствените си мнения. Втората програма, наречена “Нека да ядат торта!”, е инициатива за подпомагане на нуждаещите се от здравословна храна чрез пикници, мероприятия за хранене и доставки на храна. Третата част от кампанията на Адам е Bakers On the Run! , където той ще създаде работещ екип, който ще действа като платформа за набиране на средства за събития и дейности. Освен това екипът ще осигури наставничество на бъдещите поколения професионалисти в сферата на хранителните услуги. Подкрепете тази страхотна инициатива на: https://www.indiegogo.com/projects/bakers-without-borders-twincities#/

Чикаго: Морган Джоунс, бивш наш стажант и настоящ страстен посланик на хляба, участва през 2019 г. в редица национални и международни събития в САЩ: национален панаир “Приветстваща Америка” на организациите от цялата страна, посветен на междукултурното социално включване; Международният симпозиум за хляб, проведен в университета Джонсън и Уелс, Северна Каролина, където тя представи социалните методи на МХК на хора от целия свят. В момента Морган работи в Чикаго и доброволно организира хлебни събития в общността с различни групи.

Мексико (2011- до момента)

Куернавака: продължаващо сътрудничество с Мексиканския институт за културна дипломация по проект за внедряване на модела на МХК като общностни пространства за социално предприемачество и диалог между поколенията с цел намаляване на насилието сред младежите с ниски доходи в щата Морелос.

Южна Африка (2009 – до момента)

Кейптаун: през септември-октомври 2009 г. основателят на МХК проведе хлебни работилници, обединяващи Бет-Уриелския център за младежи без родителски грижи (www.bethuriel.co.za) и дома за стари хора NOAH (www.noah.org.za ), заедно с енорийската зала „Свети Георги“ (www.goarch.co.za), както и сътрудничеството с интегралния център Mfuleni (управляван също от Ma Afrika Tikkun, www.maafrikatikkun.org.za) и обществени инициативи в гетото Khayelitsa; през 2019 г. екипът на МХК се завърна в гетото Khayelitsa, като част от глобалния проект DIVE, и понастоящем си сътрудничат със социалния предприемач Зикона Мадубела, която основава Street Side Bakery само в една малка стая, но с голямата мечта да произвежда продукти за хора с лактозна непоносимост и с ниски доходи, както и да насърчава изграждането на общност чрез правенето на хляб.

Йоханесбург: Интегрален център Арекопаненг (управляван от Ma Afrika Tikkun, www.maafrikatikkun.org.za), организира общностно месене през септември 2009 г.

Италия (2009 – до момента)

Матера, Базиликата, Европейска столица на културата 2019 – продължаващо сътрудничество за разработване на културен път на хляба (за социална промяна) между България и Италия; Екип на МХК беше поканен през 2014 г. да организира общностно месене с хора със синдром на Даун и европейската комисия избрираща Европейска столица на културата 2019.

Венеция (2013): пекарна-социално предприятие La Gagiandra (www.lagagiandra.org),

Сардиния, Сантади, Slow Food Convivium (декември 2010 г.)

Англия, Ирландия и Шотландия (2011 г. – до момента)

– Сътрудничество с националната кампания “Истински хляб” и лично с нейния катализатор- пекаря Андрю Уитли: сътрудничество между двете организации, развиващи новия, социален клон на кампанията за истински хляб, наречен Bread is Rising, насочен към социалната интеграция на хора в неравностойно положение чрез програми за общностни месения на хляб.

Ирландия: Брийзи Уилоу и нейната инициатива за деня на мира (на 24 октомври всяка година) прераства в международно движение; Брийзи прилага и художествените методи на МХК в различни събития за печене в общността, по-специално в училищата в Ирландия, преподаващи ненасилие и толерантност.

Шотландия: Сю Беверидж, фармацевт и социално ангажиран художник, дойде в Хлебна къща София, за да се обучи по нашите методи. Сю живее в планинските райони на Шотландия близо до Инвърнес. В момента прави магистърска степен в арт колеж Дънди като изследва хляба и тестото като катарзисно средство за самоизразяване и работи за създаване на хлебна терапия в своя район.

Лондон: Southbank Mosaics (www.southbankmosaics.com) обучават млади нарушители да разработват обществено достъпни произведения на изкуството. Там общностни месения през 2011 г. стимулират разговори и създаване на групи за взаимна подкрепа сред младите нарушители; Brixton, проект Вятърна мелница (www.brixtonwindmill.org)  за изграждането на обща градина с пшеница и зеленчуци, които да се отглеждат от хората от всички етнически групи в „най-разнообразния квартал в света“, се вдъхнови от модела на МХК и разви програма за социално сближаване чрез общностни месения на хляб.

Кеймбридж: Café University of Cambridge Project (www.cafeproject.org), кафене на добороволни начала, организира приготвяне на хляб в общността с цел смесване на студенти и преподаватели с местни жители с ниски доходи, включително бездомни хора.

Оксфорд: Яна Дончева, бивша стажантка на МХК и настояща активна Посланичка на хляба, работи в Proforest в Оксфорд и е представяла МХК на международни конференции в Италия, Румъния и Университета в Единбург.

Университет “Св.Андрюс”: Яна Таушински и Силвия Бус, доброволци в Хлебна къща София през 2018 г., са основатели на www.travellingfoodcast.com и следват иновативни инициативи за социална интеграция чрез храните в Европа.

Бирмингам: южноафрикански пекар, артист и комик Албърт Смит, който беше доброволец в Хлебна къща София, планира хлебна къща във Великобритания и в дългосрочен план в своята родина Южна Африка.

Германия (2016 – до момента)

Бремен: Стефани Нойман, културен антрополог, беше официално обучена и сертифицирана по методите на МХК през лятото на 2019 г. в Хлебна къща София и в момента разработва локална програма за хлебна терапия.

Lutz Geissler, световноизвестен производител и блогър, основател на www.ploetzblog.de, е основният ни партньор в Германия за популяризирането и разпространението на нашата игра Bakers Without Borders (https://www.ploetzblog.de/2016/03 / 02 / baecker-ohne-grenzen-das-spiel /), вдъхновявайки хората от Германия да използват месенето на хляб като инструмент за социална промяна.

Дрезден: „Kornkreise“ (англ. „Кръгове на културите“) е благотворителна обучителна инициатива за устойчиво развитие на обществото и екосистемите. Използвайки методите на МХК от 2016 г., „Kornkreise Dresden” организира семинари за изграждане на екипи и хлебни събития за междукултурната общност, за да изгради кооперативни мрежи от квартали и да включва хора в неравностойно положение: www.facebook.com/kornkreisedresden.

Австрия (инициирана през 2013 и 2014 г.)

Във Виена и Залцбург местни общностни организации бяха обучени от основателя на МХК по методите за общностно месене и  кариерно консултиране „3S-Sifting-Shaping-Sharing“ за подпомагане на имигранти и бежанци.

Холандия (2019- до момента)

– Ролф Полс беше официално обучен и сертифициран по методите на МХК през лятото на 2019 г. в ХкС и понастоящем разработва местна програма за хлебна терапия за възрастни хора в хоспис и съвместно с различни църковни общности.

Норвегия

Ева Беккеслет е художник и производител на хляб от Северна Норвегия, която дойде в ХкС за артистичен проект, създавайки Хлебна книга с ръчно изпечени корици и страници. Като дете Ева научила изкуството да прави хляб от баба си и оттогава включва печенето в своята художествена практика. Тя създаде „The Companion Festival of Bread” в Девън, изпече магистърската си дипломна работа в хляб и проведе много работилници и събития за печене във Великобритания, Норвегия, България и на други места. Ева също направи няколко филма за естетиката на печене на хляб, които спечелиха награди и бяха показани по целия свят, включително MoMa, Ню Йорк.www.evabakkeslett.com

Нова Зеландия (от 2016 г. – до момента)

Ню Плимут: Франциска фон Хюнербайн е хлебар, социален активист и наш посланик на хляба в Нова Зеландия. Тя ръководи малка пекарна с био квас от вкъщи под името Villa Bumblebee (https://www.facebook.com/Villa-Bumblebee-192790324620514/?epa=SEARCH_BOX). Тя стартира местно движение за размяна на култури, което вече стана национално: www.cropswap.co.nz. В момента Франциска работи в Green School Нова Зеландия (www.greenschool.org/nz/), където планира да създаде пекарна и да прилага методите на МХК за учащи от всички възрасти.

Оукланд: През юли 2016 г. „Te Henga Studios“ (tehengastudios.com/), които са разположени в красивата планинска верига Waitakere,  бяха домакин на няколко работилници „Театър на трохите“, проведени от Сали и Филип. Сали е арт-терапевт и е вдъхновена от нови начини за групова комуникация. Тя ръководи „Studios” като еко-арт-почивка за всички. Филип е “BakePacker” от Германия, който пътува с устойчива мисия. Той е съосновател на германската асоциация „Kornkreise“ (англ. „Кръгове на културите“).

Уелингтън: двама художници, вдъхновени от общностните месения и терапията с хляб – американската илюстраторка Моли Рийдър и Саймън Грей. Моли беше доброволец в ХкС през 2015 г., а художникът Саймън започна проект за общностни месения в бедния квартал Порируа в Уелингтън.

Йордания

Художниците Ибрахим Абу-Хелил и съпругата му Александра Андерсън си сътрудничат с Художествената галерия Ал-Балка в Аман, Йордания и изпълняват различни артистични проекти и такива за социална ангажираност, вдъхновени от силата на хляба като символ и инструмент за изграждане на мира.

Израел / Палестина (започнати март 2010 г.)

Йерусалим: Арабски ортодоксален културен център и музей на Вуджуд (www.wujoud.org) с филиал във Витлеем

Русия (започнати юли 2010 г.)

Москва: Младежи доброволци на манастира “Св. Даниил” (www.danilovbells.com) започнаха проект за хлебна терапия в руската детска болница в Москва, обединявайки деца пациенти, родители и лекари чрез правене и печене на хляб.

Санкт Петербург: общностно месене в  младежки център “Фьодоров Субор”

Бразилия (започнати декември 2010 г.)

Флорианополис, културен център Engenhos da Farinha / Ponto de Cultura, координиран от CEPAGRO, член на Slow Food (http://www.cepagro.org.br/projetos/ponto-de-cultura-engenhos-de-farinha/), сътрудничество като резултат от съвместното ни членство в Slow Food

Кампо Гранде, Културен център Каса де Енсайо / Ponto de Cultura (www.casadeensaio.org.br), сътрудничество като продължение на участието на Каса де Енсайо в лятното училище ASSiST (Изкуства и науки за устойчивост в социалната трансформация), организирано в Хлебната къща в Габрово, България, през 2010 г.

Рио де Жанейро: инициирано през юли 2012 г., по време на Световната среща на високо равнище по изменението на климата, където се провеждоха различни мероприятия за общностни месения, и МХК сътрудничи на протест “Правете хляб, а не война” в една от фавелите в Рио; сътрудничество с пекарна, управлявана от хора с умствени увреждания в Прая Вермелйо.

Бразилия (започнато през ноември 2012 г.): сътрудничество със социалния предприемач Едуардо Тавареш за създаване на хлебопекарно-социално предприятие в Бразилия: Едуардо дойде да се обучава в Хлебната къща в София през ноември 2015 г. и планира различни социални инициативи за ангажиране и развитие на общности с ниски доходи. Също така сътрудничество с местно училище в Бразилия и Държавния университет в Бразилия чрез програмата за развитие на инструменти за четивна грамотност на Харвардския университет (www.pre-texts.org), интегрираща методите на хлебните къщи в набора от методологии за четивна грамотност.

Проект за дългосрочно културно сътрудничество между културни центрове (pontos de cultura) в Бразилия и в България (хлебни къщи и читалищни културни центрове), чрез лични срещи на д-р Надежда Савова-Григорова с президента на Бразилия Дилма Русеф и зам.-министър на културата, който след това дойде в България, за да участва в Първата глобална среща на върха на културните общностни центрове, организирана от нас през 2014 г. във Велико Търново.

Испания (започнато октомври 2011 г.)

Барселона: Международният проект TOUCH, финансиран от Европейската културна фондация, с партньори Международен Съвет на самодейните средища и Регионален културен център FabriC, Габрово (България); Университет по дизайн, Барселона (Испания) и Cultura 21 Nordic (Дания): организиране на семинари „Хляб на тъмно“ за хора с увредено зрение, за да научат хората с нормално зрение как да отворят сетивата си отвъд зрението.

Сърбия (започнато юни 2013 г.)

Лесковац: Хлебната къща е открита в българското село Лобош (декември 2013 г.) на границата между Сърбия и България като част от проект за трансгранично сътрудничество на ЕС (www.breadbgrs.eu); работилници бяха организирани в Лесковац, Сърбия, за да се интегрират хората от дома за възрастни с местните младежи чрез колективно приготвяне на хляб.

Таджикистан (започнато през есента на 2012 г.)

– Българката Надежда Здравкова, работеща с неправителствена организация за развитие в Таджикистан, вдъхнови малко село в планината Памир, на границата с Афганистан, да създаде своя собствена хлебна къща за изграждане на мостове сред различни етнически групи.

Унгария (започнато март 2011 г.)

Будапеща: Фабрика за ръкавици и Ромски културен център, кв. 8 (www.kesztyugyar.hu), правене на хляб за културна интеграция на роми и унгарци.

– Европейската камара (www.eucham.org) с главен офис в Будапеща, развива сътрудничество за повишаване на осведомеността за необходимостта от социални предприятия и модела на социалния бизнес и създаване на нова култура на корпоративна социална отговорност.

Перу (започнато юли 2009 г.)

Анди, Олантайтамбо (под Мачу Пикчу), Танта Васи (хлебна къща Инка на Соня)

Амазония, Икитос, квартал Белен / Витлеем: Програма за хлебна терапия, разработена в сътрудничество с Патч Адамс (баща на глобалното движение за смехо-терапия) в здравния център на местната общност, спонсориран от Световната здравна организация и управляван от нестопанската организация Лa Рестинга, www.larestinga.org