КУЛТУРЕН МАРШРУТ  НА ХЛЯБА (ЗА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА)

BREAD (FOR SOCIAL CHANGE) CULTURAL ROUTE

„Пътувай с мисия!“

Културният маршрут на хляба не е туристическа забележителност, а дестинация на преживяването! Културният маршрут е създаден от културния антрополог Д-р Надежда Савова-Григорова, обявена за“Пътешественик с мисия на 2012г.” на световния National Geographic за нейните пътувания и проучвания в над 70 страни на континента изследвайки местни кулинарно-културни традиции и обучения по “хлебната терапия”, която тя изобретява. Културният маршрут попада в категориите за културен, социален и екологичен алтернативен туризъм, предлагайки на туристите  разнообразни и интерактивни изживявания, които оставят траен емоционален спомен от ваканцията из България. Маршрутът преминава през културно-социалните центрове “Хлебни къщи” (www.bread.bg) в 5 локации с богата история и  традиции (Чипровци/с. Превала, Златарица, Габрово, Стара Загора, София). Във всяка къща, туристите ще овладеят различни рецепти за приготвяне на местни традиционни хлебни изделия и по незабравим начин чрез уникалния метод “Театър на трохите” ще пресъздават впечатленията от всеки град като рисуват в брашно и правят кукли от тесто по теми с интригуващи местни истории, свързани с хляба, старите фурни и хлебари и общата история на града, проучени и разказани от водещия във всяка къща. По желание, груповото месене може да е в смесена група с хората в неравностойно положение, които подпомагаме във всеки град (старчески домове, сираци, деца и възрастни с увреждания), което е уникална възможност за туриста да “пътува с мисия”, да се срещне с хора в нужда и създаде незабравими емоционални връзки.

Част от концепцията на Маршрута, ако решите да минете през всички или няколко от къщите, е игровият момент: групата взима по една от съставките на хляба от всяка следваща Хлебнa къща (местни брашно, вода, сол, мед, квас, местни подправки) и в последния обект преди да се раздели, отново всички замесват хляб от събраните съставки и преживявания – най-вкусният спомен!

 

ЦЕНИ И ЛОГИСТИКА:

Посещението на една Хлебна къща варира като времетраене и цена според желанията на групата:

За всяко посещение предлагаме 10% комисионна за водещия екскурзовод/фирма.

–  Вариант 1: 10 лв/човек за 40 мин (до 20 души), което включва кратко представяне на града с местни истории свързани с хляба и обща история; работа с тесто и рисуване в брашно за вдъхновение по разказаните истории

–  Вариант 2: 15 лв/човек за 80 мин (до 20 души), което включва по-пълен разказ за местни истории и традиции; замесване на местна традиционна рецепта; рисуване в брашно и измисляне на общ “Театър на трохите” (с опция за изпичане на място на собствените изделия и тяхното споделяне докато са топли – печенето може да удължи с около 30 мин времетраенето на Вариант 2; перфектен вариант за изживяване привечер/вечер)

– Допълнителни предложения: в пълния Културен Маршрут за всяка къща сме описали допълнителни опции за тематично свързани посещения на музеи, археологически обекти и дегустации, за което се заплаща допълнително.

–       Важна добавена социална стойност: Сумата събрана от всяка група е 100% дарение за всяка местна къща, която с тези средства финансира месечните безплатни сесии по “хлебна терапия” с деца и възрастни с увреждания и други уязвими групи, т.е. спомага истинската социална мисия на организацията. Приветстваме всяко допълнително дарение!

КОНТАКТИ: Можете да координирате посещенията с всяка местна Хлебна къща или с националния координатор на културния маршрут: sofia@bread.bg