kitchenmusic

KitchenMusic

 

“Кухненската Музика” е методика, която се базира на ценността нс спонтанността. В нея музикалните инструменти са обикновените всекидневни кухненски съдове, от рендета до тигани и буркани, и по този начин тя помага да преосмислим ежедневието като потенциален непрестанен източник на вдъхновение, творчество и красота. В Кухненската музика няма професионалисти, няма по-добри или по-лоши музиканти, тъй като методиката е развита така че няколко групи да свирят много лесни ритми, но е важно всяка група да се хармонизира в своя ритъм и да го задържи сред полифонията когато се присъединят и другите ритми. Кухненската музика като музикална терапия учи да се вслушваме в другия и чрез неговия звук да чуем самите себе си.

Кухненската музика е метод създаден от Д-р Надежда Савова-Григорова и е вдъхновен от нейните докторски антропологически изследвания върху произхода на бразилската “самба” в кухнята, където жените робини от Африка са се откъсвали поне за малко от травмите на робството чрез спонтанната музика на кухненските инструменти по време на готвенето заедно. Кухненската музика бе допълнително развита и обогатена на базата на обучения по други музикални методики, като музикотерапия и метода на MIMA Studio New York (www.mimamusic.org), които обикалят света и създават музикално-образователни програми в бедни квартали.

В Кухненската музика работим с различни метафори от света на музиката и храната: спонтанността е водата, ритъмът е брашното, ентусиазмът е закваската, а резултатът е тесто от добро настроение и радост. Замесвайки хляб, се учим как да замесваме приятелства, как да намерим собствения си ритъм, как да се синхронизираме с хората около нас и как чрез тях да открием най-добрата рецепта за радост от живота.