60PeruAug09-378 59PeruAug09-2251

Програмата “Bread Nose” и методът са създадени, за да бъдат използвани от арт терапевти и хумор терапия/практикуващи клоуни, за да присъединят хоспитализирани пациенти в месене и печене и на червени носове, направени от хляб. Всъщност словосъчетанието “червен нос” е хумористична игра на думи, произхождаща от червения нос, използван от клоуните. Тези хранителни носове позволяват на хумор терапевтите да разработят изцяло нова богата гама от скици, ролеви игри и техники за въвличане на хората и повод за разговори за житейски ситуации, ценности, мечти и надежди. Употребата на хранителни елементи и докосването до правенето на храна и особено на хляб, добавя изцяло ново измерение към начина, по който отношенията между хората могат да се развиват в болница и други мрачни среди.

“Bread Nose” методът първо се разви и тества като част от Първото Лятно Училище по Изкуство за Социална Промяна (First Summer School on Arts and Sciences for Sustainability in Social Transformation – August 2010, Gabrovo, Bulgaria), организирано от “Мрежа Хлебни Къщи” съвместно с няколко международни организации. Основни насоки за метода “Bread Nose” и други методи се оформиха в няколко работилници с темата “хумор за социална промяна” с участието на д-р Надежда Савова от Мрежа Хлебни Къщи и професор по социален дизайн от Барселона, д-р Карлос Хименес. Вдъхновението за тези методи се дължеше и на участието на д-р Савова в обучение за хумор терапия, водена от неговия създател Пач Адамс, в международен семинар, организиран от “Световна здравна организация” в Перу през 2009 год.

“Bread Nose” бе за първи път приложен в голяма руска детска болница в Москва през 2010 год.

През 2019 година, въведохме успешна програма “Хлебен нос” в две детски болници в София, Педиатрията и Детската Неврология. И се надяваме да си сътрудничим с повече национални и международни организации. Моля свържете се с нас за бъдещи кооперативни идеи!

3-DetskaNevrologia,Sv.Naum,201.12

1-P1010412

2-DetskaNevrologia,Sv.Naum,20.12