Хлябовете на света – месения на хлябове заедно с прожектиране на филми и фотоси на различни народности и етнически групи (и споделяне на приказки/легенди/поговорки и т.н.) от България и други страни където Надежда Савова е пътувала и правила антропологични изследвания, като се научават множество неща за техните културни традиции, социално значение и екосистеми.

Организираме поредица от Образователни Академии за Деца “Културите и Хлябовете на Света: Културна Антропология за деца”, в които децата пътешестват през различни страни като учат за разнообразието на континенти и култури и същевременно месят и споделят хлябове типични за тези култури, включителни използвайки непознати за повечето хора печати за хляб от различните страни, а рецептите са събирани от културния антрополог Надежда Савова. Кулминацията на образователните програми чрез правене е организирането на Карнавал, в който децата се обличат в автентични дрехи и носии събирани от Надежда от различни континенти и разиграват сценки на базата на придобитите знания и умения. Децата преживяват по неповторим начин това прекрасно културно многообразие през личните истории, впечатления и сувенири.

Тук можете да намерите примерна програма на наша Лятна Академия. Свържете се с нас ако имате интерес за сформиране на група или на поредица от тези уникални образователни занимания за вашите деца или ученици.

IMG_2306

IMG_2303

IMG_2304 (1)

През учебната 2013-2014, “Хлябовете и културите на света” се приложи за първи път в едно българско училище катоцелогодишна образователна програма за 3 и 4 клас. Паралелно с интерактивната информационна част представена чрез снимки и клипове на създателката на програмата, децата редовно месиха традиционни хлябове на различните страни в училищния стол. През цялата година те сами организираха своя учебна тетрадка с рисунки, думи, поговорки и др. от различните страни, които на края на годината бяха изложени за родители и приятели като произведения на изкуството. Благодарение на доказания успех на прогдамата, се надяваме още български училища да въведат културната антропология за деца, която със сигурност в днешния мултукутлурен свят на глобализацията създава в младите безценен мироглед, ценности и емоционална интелигентност, с които с увереност, радост и уважение да пътуват по света и да си сътрудничат с хора от различни култури на международно ниво, както в професионален така и личен план.

Ако имате интерес към нашата училищна образователна програма “Хлябовете и културите на света”, пишете ни за повече информация.
southkorea
egypt2
egypt
italianbread
karnaval-sofiaBH
1) Чуйте и вижте антропологични разкази за деца от пътешествия на Надежда Савова-Григорова, излъчвани по Radio Family: http://www.radiofamily.bg/listing?category_id=12&page=1
2) Чуйте поредица от разкази за възрастни излъчвани по Радио Алма Матер – FM Classic