През месеците май и юни Мрежа Хлебни къщи откри на няколко национални фестивала (Зелени дни; Изложение за кулинарен и културен туризъм; Русенски форум за алтернативен туризъм) пред разнообразни партньори и клиенти своя уникален нов продукт – “Културния Маршрут на Хляба (за Социална Промяна)”.

sz-raliza

Културният маршрут попада в категориите за културен, социален и екологичен алтернативен туризъм, предлагайки на туристите  разнообразни и интерактивни изживявания, които оставят траен емоционален спомен от пътуването, както за чужденци така и за българи. Маршрутът преминава през културно-социалните центрове “Хлебни къщи” в 6 града с богата история и  традиции (Велико Търново, Габрово, Пловдив, Копривщица, Стара Загора, София). Координатори за националния Маршрут са екипът на Пловдивската Хлебна къща, с управител Катерина Бояджиева (plovdiv@bread.bg).

11062919_561492730657098_5772733154473684527_n  1551741_560944020711969_8518263949842717032_n

Във всяка къща, туристите ще овладеят различни рецепти за приготвяне на местни традиционни хлебни изделия и по незабравим начин чрез уникалния метод “Театър на трохите” ще пресъздават впечатленията от всеки град като рисуват в брашно и правят кукли от тесто по теми с интригуващи местни истории свързани с хляба, старите фурни и хлебари и общата история на града, проучени и разказани от водещия във всяка къща. По желание, груповото месене може да е в смесена група с хората в неравностойно положение, които подпомагаме във всеки град (старчески домове, сираци, деца и възрастни с увреждания), което е уникална възможност за туриста да “пътува с мисия”, да се срещне с хора в нужда и създаде незабравими емоционални връзки. Концепцията на Маршрута е групата (която може да семейство, професионална група, училище, туристическа група, и др.) да мине през всички или няколко от къщите  чрез игрови елемент: групата взима по една от съставките на хляба от всяка следваща Хлебнa къща (местни брашно, вода, сол, мед, квас, местни подправки) и в последния обект отново всички замесват хляб от събраните съставки и преживявания – най-вкусният спомен за едно пътешествие с мисия!

20150521_143556

Културният маршрут е вдъхновен от пътешествията на културния антрополог Д-р Надежда Савова-Григорова, обявена за “Пътешественик с мисия на 2012г.” на световния National Geographic за нейните пътувания и проучвания в над 70 страни на континента изследвайки местни кулинарно-културни традиции и обучения по “хлебната терапия”, която разработва по време на пътуванията.

Повече информация и логистика за Културния Маршрут може да намерите тук: https://www.bread.bg/turizam-s-misiya/