Великденски кравай, великденска кукла, плетеница, яйченик – много са названията на обредните хлябове, приготвяни някога за най-големия християнски празник

Обредният хляб присъства във всички български обичаи и заедно с виното и водата, е част от жертвоприношението – основният смисъл на ритуала. За повечето празници се месят специални хлябове. Тяхната украса носи определени символи, „разказва“. 

Според обичаят на Велики четвъртък замесването на тестото за обредните хлябове е известен като подновяване на кваса. Според народната вяра, селска къща без квас не бива да остава, защото ще си отиде берекетът. Затова всяка добра домакиня се грижела винаги да има квас в дома. С него приготвяли и обикновените, и обредните хлябове. На Велики четвъртък се подновява квасът, който ще трябва да се поддържа през цялата година. Някога жените изпълнявали специални песни по време на този обряд. Най-възрастната жена замесвала малко тесто. Слагала в него лековити билки и го оставяла покрит с нова кърпа. Когато квасът започнел да увеличава обема си и да „вкисва“ (т.е. когато е започнал процесът на ферментация), замесвали обредните хлябове.

17457_original

Преди да се потопите в тази българска традиция с направата на хляб или козунак трябва да се очистите от лошите помисли. Пътят от закваската до сядането на трапезата и чупенето на питката с ръце е едно от най-истинските неща в Лазаруването. Така младите момичета са показвали вярност към мъжа си и новото си семейство, започна урока си Катя Бояджиева – представител на мрежа “Хлебни къщи” в Пловдив.

Тя и нейният екип разкриха важни тайни от за приготвянето на истински български великденски козунак в Енотека “Винополис”  (ул. Цар Асен 8, до ПУ) вчера вечерта.  Дамите не скриха нито една малка подробност и отговориха на стотиците въпроси от гостите на една от най-добрите винени къщи под тепетата. Пред погледа на много ентусиасти, предимно младежи, Катя не се умори повече от час да разказва за българските традиции, за семейството, за дома и за празниците и най-вече показа техники, с които всеки да можеше да пренесе в собствения си дом и да донесе истинска наслада на любимите си хора.

17492_original

Обредните хлябове на Великден днес все по-често биват изместени от козунаците и италианските панетоне, но в миналото те задължително са присъствали на празничната трапеза, сподели Катя и повече нито за миг не обърна внимание на това как днес се прави хляб. Напротив, тя внесе в своята презентация онази вълшебна нотка за сладък хляб с вдъхновение за богата украса с красив български печат.

Освен приятната работа, гостите имаха възможснот и да опитват от качетсвените селекции вина от енотека Винополис (ул. Цар Асен 8, до ПУ).

17464_original

Рецепта за великденски козунак с квас.

Приготвя от 6 яйца, 300 г захар, 400 г брашно, квас (или бакпулвер), щипка сол.

Необходими са също: едро нарязани орехи (около 300 г), плодове от сладко, сушени или пресни (200 г), чаша стафиди, канела, настъргана кора на един лимон.

В някои варианти присъства чаша разтопено краве масло или олио, но спокойно може и без него.

Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се подправките, плодовете (оваляни в брашно) и ядките. Накрая внимателно се съединява с брашното, пресято с бакпулвера.

Пече се в умерена фурна, около час.