20150429_111931В навечерието на големия празник Рождество Богородично, което във Варна се чества с общи праненства организирани от партнъорите на Мрежа Хлебни къщи Просветен Център “Св. Архангел Михаил” и различни социални институции, координаторката на Мрежа Хлебни къщи по Хлебна терапия във Варна, Росица Проданова, споделя с огромен ентусиазъм и любов своите впечатления. “Благодаря за отделеното време и внимание, има толкова много щастливи моменти, които изживях по време на хлебoтерапията, които промениха мен и потребителите в Дневния Център по “Пътя на Хляба”! В навечерието на този велик християнски празник Успение Богородично се радвам за пътя , който избрах и знанието, което получих , благодарение на подадената от вас ръка. Бъдете благословени с делата си!”, ни поздравява Росица.

От годините, в които тя провежда регулярна хлебна терапия във Варна, в която вече освен възрастни с увреждания се включват и деца, Росица наблюдава редица подобрения в състоянието и цялостната кондиция на хората с увреждания. Освен подобрен говор благодарение на разказването на истории и развиване на въображението чрез метафори, тя наблюдава и ред физически измерения:

Месенето на тесто развива финната моторика на участниците. То подобрява координацията на движенията, сръчността и точността. Особено полезно е изработването на малки детайли по фигурите от тесто. Техниките на месене изискват участието на пръстите и дланта, а движението идва от рамената. Тази двигателна активност раздвижва множество мускулни групи. Тестото като материал за работа е пластично и лесно за манипулация, което го прави подходящо за деца и възрастни, както и за хора с различни физически нарушения.”

12052432_10205046187021284_8803238904081337510_o

20150310_115827

Желаем успех на Роси във всичко прекрасно, което прави!