На Йордановден Хлебните Къщи по любезната покана на Сдружение Азбукари нахраниха с три обредни погачи най-смелите мъже хвърлили се в ледените води на столичното езеро “Дружба” по стар български обичай. В надпревара с близо 60 други младежи 24-годишен студент от Софийския университет успя да извади Богоявленския кръст от езерото. Братан, който за първи път взима участие в ритуала, успя най-бързо да стигне до кръста. Пожела здраве не само на себе си, но и на всички в страната. „Нищо не усещаш. След като скочиш във водата цялото ти тяло е изтръпнало”, сподели пред медиите първите си впечатления Братан. „Нищо не виждаш, защото всички са около теб”, добави младежът. Преди да хвърли кръста в леденото езеро Знеполският епископ Йоан отслужи Богоявленския водосвет.

Красивите погачи бяха раздадени от красиви девойки за здраве и очистване от зли сили. За доброто настроение се погрижи и усмихнатата професионална танцова формация „Заря”. На днешния голям празник азбукарите стартираха и националната си кампания за набиране на средства за изграждане на първата в България комбинирана, обществена площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специални потребности. Избрахме тази дата, защото именно днес, според българската традиция, се слага край на т.нар.” Мръсни дни”.

На Йордановден небето се отваря и всеки, който го види ще получи от бог това, за което си мечтае. А ние си пожелахме да изградим за хлапетата детски кът и да сътворим за тях неповторим детски фестивал на 1 и 2 юни. Надяваме се заедно да поискаме да направим страната ни едно по-добро място за живот, където всички деца да могат да играят и да се забавляват заедно, заяви пред медиите председателят на сдружението Цвета Кирилова и изрази увереност, че сътрудничеството с Мрежата Хлебни Къщи ще бъде дълготрайно и плодотворно.