На 10 и 11 декември 2012 г. Международният Съвет на Самодейните Средища(I3C) съвместно със списание МЕНЮ и Slow Food България отбелязаха Деня на Майката Земя – Terra MadreDay.

Вече четвърта година 10 декември се празнува в над 150 държави като Деня на Майката Земя. Традицията е поставена от световното движение за добра, чиста и справедлива храна Slow Food.

Девизът на събитията, които се организират на Terra Madre Day по целия свят е Eating locally. Българският превод не звучи добре, защото за съжаление в езика ни още няма израз, който ясно да опише идеята за местна общност в думата local. А целта на честванията е точно такава – да се съберат хора, свързани по някакъв начин (адрес, работа, общи идеи и занимания), да похапнат заедно, докато разговарят за храната и защо тя е толкова важна, че може да промени целия свят.

В специално подготвена шатра точно срещу Народния Театър посетителите имаха възможността да опитат български ястия по традиционни рецепти, приготвени от Людмил Хайдутов от списание МЕНЮ и представени от Десислава Димитрова – координатор на движението Slow Food в България, докато Евгени Митев от софийската Хлебна къща замесваше хляб, коледни курабийки и ведро настроение с детската аудитория на събитието.