На 7-ми март, в навечерието на празника на най-скъпият човек на света – майката, ученици и учители от основно училище „Св.св. Кирил и Методий”, село Свобода замесиха за първи път своята хлебна приказка.

Децата от начална степен с вълнение заеха местата си пред работните маси и с усмивка се потопиха в своето първо хлебно приключение.

Пред очите им работните маси се превърнаха в импровизирани бели листа,целите покрити с брашно, върху които те нарисуваха образа на най-любимият им човек – тяхната майка и символите, с които я свързват.

1

Листите се изпълниха с малки и големи сърца, цветя, слънца, къщи, птици, пеперуди и още много нежни символи…. Децата с трепет разказваха за рисунките си, споделяйки скъпи спомени и мечти…

Когато настъпи момента за същинското месене се появиха гора от ръце, желаещи да замесят тестото.

Работата течеше с лекота и скоро учениците умело оформяха мекото тесто, което сами бяха замесели.

Красиви хлебни фигури, започнаха да заемат местата си в тавите за печене, всяка от които специално украсена с различни семена….

След като хлебчетата бяха изпечени, дойде време и за вълнуващия „Театър на трохата”.

2

Историята на театъра разказа за малка питка, която силно копнеела за семейство, приятели и дом, в който да усеща топли ласки, да чува мили думи, да споделя щастливи мигове и да бъде обичана.

От този ден нататък в училището все по-често ще ухае на топъл хляб, ще ехти детски смях, ще се разказват чудати истории и ще се играят вълнуващи театри, благодарение на госпожите Станимира Христова и Величка Иванова, които станаха част от голямото хлебно семейство!

Срещата с тези верни на учениците си учителки, които сами инициираха програмата, ни вдъхнови и окрили, като вярваме, че хората все повече се пробуждат от дългият си сън и ще се намират все повече съвременни “будители”, които да будят и палят пламъчето на доброто и познанието!