Със завършването на учебната година приключи и един от най-успешните проекти на Министерството на образованието „Да направим училището привлекателно за младите хора” финансиран от ЕС. Основните дейности по проекта са организиране на извънкласни форми на обучение, като клубове по предприемачество, спорт, кулинария, традиции, изкуство и много други.

Хлебната къща беше основно място за срещи на клуб Родолюбие  с ръководител г-жа Стефана Брънекова. Учениците от  ОУ Ран Босилек работиха на тема „Да се завърнеш в бабината къща”  и в продължение на цяла учебна година посещаваха старата къща на баба Райна, в която майсториха различни празнични хлябове и се срещаха с интересни хора.

Символично на първата ни среща – 1 ноември – засадихме жито като символ на доброто начало, на доброто в нас, което за следващата година ще расте и ще даде още много зрънца добро.

Част от програмата бяха и практикуването на старите и позабравени занаяти, които читалището предлага на своите членове –  гайтанджийство, дърворезба на просфорни печати за хляб, керамика и много други. Децата се докосната да традициите по едни естествен, вдъхновяваш и творчески начин, което неимоверно ще остави ярък и топъл спомен от ученическите години. Благодарение на усърдието им на финалното събитие представиха пъстра и богата изложба от предмети изработени от техните ръце.

През тази учебна година ни посетиха и много други ученически клубове сформирани по проект УСПЕХ – ученици от 2 до 7 клас. Деца със специални образователни потребности от клуб „Светоусещане”, кулинарен клуб „Вкусно”, клуб на „Младия  предприемач”, по линия на проекта ни посетиха и ученици от Бургас и Троян.

Хлебната къща беше едно пристанище за търсещите корена на традициите, на единството, на споделената радост и творчество. Много от децата пожелаха да се връщат всеки удобен момент и да поживеят с духа на къщата, новите приятели и незабравимите емоции.

Проект УСПЕХ ще продължи и следващата година, като Хлебната къща в Габрово отново ще бъде предпочитано място за алтернатива за извън класна дейност.

Мрежа Хлебни къщи беше и партньор и на друг проект на Министерството на образованието – Ученически и студентски практики. В Обществен клуб „Фурна –Хлебна къща” трима младежи от XII  клас на  Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” ,израстнали е местния дом за деца лишени от родителски грижи, преминаха 4 месечна практика-обучение по производство на хляб и хлебни изделия. В рамките на тази година те ще бъдат наети в Социално предприятие Обществен клуб Фурна- Хлебна къща” гр. Габрово – първото социално предприятие на Мрежа Хлебни къщи.