Горди сме да споделим, че Надежда Савова-Григорова, основател и директор на Международен съвет на самодейните средища и Мрежа хлебни къщи, е удостоена с международната награда „Бележити пионери-новатори на десетилетието” (Iconic Innovative Trailblazers of the Decade). Отличието е на световния Икономически форум за жени 2016 (Women Economic Forum 2016), който се провежда в Ню Делхи, Индия от 16 до 21 май т.г. Призът се връчва дистанционно на Надежда за принос в развитието на социалното предприемачество в световен мащаб.

20140925-Nadezhda-Savova

На снимката: Надежда Савова-Григорова.

Надежда, доктор по културна антропология от университета “Принстън”, е вдъхновител и основно действащо лице при създаването на Мрежа хлебни къщи, която стартира преди осем години в Габрово и днес се простира на пет континента в 20 държави. Мрежата развива социално-културни центрове и фурни-социални предприятия с мисията да изгражда общност около месенето и да възражда традицията на автентичния квасен хляб. Основният инструмент за социална промяна, който използваме са т.нар. общностни месения на хляб с мотото “Месим за да се смесим!”, които имат социален, терапевтичен и културно-образователен аспект.

Придобитите от Мрежа хлебни къщи опит и познания Надежда обобщава, създавайки съвместно със съпруга си играта “Хлебари без граници”, наскоро удостоена с отличие на Алианса на цивилизациите на ООН. В момента разпространението на играта е един от основните приоритети на Надежда. Другият е развитието на програмата “Хляб на тъмно” , която цели общностно сплотяване и личностна трансформация, поставяйки в 100 % затъмнена среда незрящи фаслитатори и зрящи да замесват заедно хляб.

Повече за Надежда Савова-Григорова и за организацията ни.