Предаването на българските традиции бе особено вълнуващо този август с организиране на работилница по месене в МОЛ Плаза, гр. Пловдив. Ето какво споделят инициаторите Даниела Танева и Катерина Бояджиева от Сдружение “Традиции за бъдеще”- Хлебна къща Пловдив:

“Повече от 50 деца се забавляваха, докато приготвяха своите хлебчета под наше ръководство! Изживяването за всички беше повече от приятно, а всяко от децата се прибра вкъщи с вкусен квасен хляб!”

67491262_2726138780731809_3504548349799825408_n

 

 

 

 

 

Също толкова интересно бе и събитието в Кремиковския манастир! Прекрасната Цветалия Дякова организира отново месене с група деца в Кремикивския манастир! Сдружение “Традиции за бъдеще” изпълнява своята основна цел – да разказва и показва на най-малките част от традициите на нашите предци при заместването на квасен хляб! Децата научиха и повече за това, какво представляват просфорите и, каква е тяхната символика! Споделяме и с вас тази любопитна информация: Най-отличителната част на просфорните хлебчета е печатът, поставен върху тях. Те са кръгли и повърхността им е разделена на няколко полета, очертаващи кръст. В централна част се поставя най-важният символ, така нареченият Агнец- Божият син. Това е квадрат, разделен от кръст, в който са изписани буквите ИС ХС, а под тях НИ КА. Знаците са на гръцки и означават Исус Христос Побеждава!