В четвъртък 12 март в София се проведе церемонията по награждаване на ежегодния „Конкурс АГОРА 2014“. Той стартира през 2009 и неговата цел е да отличи читалищни инициативи, които през 2014 са: мобилизирали представители на местните общности за по-активно участие в развитието на тяхното населено място и формиране на специфичния облик на региона; са засилили средищния характер на читалищата като неутрално място за дискусии, срещи, публични обсъждания, дебати; са повишили солидарността, хуманността и толерантността в общността; са стимулирали чрез изкуство, култура и просвета развитието на своето селище, регион или общност; са утвърдили читалището като среда за културно многообразие; са въвели иновативни подходи за личностно и творческо израстване на деца и възрастни; са подобрили достъпа до информация, култура, знания и квалификация и са допринесли за упражняване на правото на информиран избор; са формирали споделени европейски ценности сред местните общности.

В таз годишното издание се включиха 35 читалища от цялата страна. В пет категории баха отличени инициативите: Категория “Общност в развитие” за НЧ “Христо Ботев 2008”, село Гарван, общ. Габрово за “НеЗабравено имане”; Категория “Солидарност и хуманност” за НЧ “Пенчо Славейков кв. Малашевци – 1919”, гр. София за инициативата “Синьо лято 2014”; Категория “Изкуство и култура за развитие” за НЧ “Изгрев – 1930”, с. Баничан, общ. Гоце Делчев за “Цветни приказки без край върху везаните пищюмали на Баничан”; Категория “Най-продуктивно партньорство” за НЧ “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011” за Базар “Забравени традиции, живи вкусове” – Селски МОЛ; Категория “Перспективи за израстване” за НЧ “Дружба – 1870”, гр. Харманли, обл. Хасково за инициативата “Завръщането на рока и естрадата в града на Белоногата”;

Победителите във всяка от категориите получиха парична награда, почетен плакет, грамота и книги. Наградите са осигурени от партньорите на Платформа АГОРА – фондация Ч.С. МОТТ, PROWAY, Университетско издание „Св. Клименент Охридски“, Хотел Рамада, PocketBOOk.

Събитието откри заместник председателя на Народното събрание Иван Иванов.

На церемонията публиката имаше възможност да гласува за една инициатива сред петте и да я излъчи като фаворит.

Инициативата в категорията „Най – продуктивно партньорство“ – Базар „Забравени традиции, живи вкусове“- Селски МОЛ спечели публиката и бе наградена с допълнителна грамота, статуетка и парична награда. На сцената излязоха две читалища – НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011  и НЧ „Христо Ботев – 2008“ с. Гарван. Това бе  така, защото отличената инициатива е реализирана именно благодарение на  партньорството им.

НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ е създадено на база на дейността на гражданска инициатива Хлебна къща „Св. Христофор“ първата създадена по програмата Мрежа Хлебни Къщи, от Д-р Надежда Савова-Григоров – основател и председател на Международен Съвет на Самодейните Средища, основател и първи председател на читалището победител.

Базар „Забравени традиции, живи вкусове“ – Селски МОЛ се осъществява благодарение на общите доброволните усилия и отдаденост на основно три читалища от община Габрово – отличените две и читалището в кв. Русевци гр. Габрово  – НЧ „Христо Смирненски – 1949“. Съдействие оказва и читалището от с. Съботковци.

Вече са реализирани четири успешни издания и съвсем скоро предстои петото посветено на пролетта, младостта и забравения кварталне празник Лазарня, случвал се в кв. Падало, там където се намира читалището издигнало номинацията. В изданията се включват близо 20 читалища, местни производители, местния бизнес сред които РА ‚Елмазови“, МОЛ Габрово, Пазари АД и много доброволци. Подкрепа е получена от Архиерейско наместничество, както и съдействие на Община Габрово, Общински спортни имоти и ПГМ „Никола Василиадий“.

Сред изложителите е и Обществен Клуб Фурна – първия модел на социално предприятие на Мрежа Хлебни Къщи подпомогнато от Фондация „Тръст за социална алтернатива“ и Чарлс Сюърт МОТТ. На щанда винаги  са целия екип и доброволци, част от който са младежи напуснали Дом за деца лишени от родителски грижи „Хр. Райков“ Габрово. Те представят занаятчийски хляб приготвен с квас, хлебни изделия, сувенири и много други.

Инициативата Базар „Забравени традиции, живи вкусове“ има за цел да създаде трайно и ефективно партньорство между  читалищата, местните институции, бизнес и местните власти; да създаде условия и възможност общностите от малките населени места да се изявят пред градска публика с многообразните си дейности и с общи усилия да подкрепят своя кауза.

Базарът не е само изложение на храни и продукти, той е и изложение на културни ценности, занаяти, творчество и идеи. Освен да възроди забравените традиции на градските и квартални увеселения и пазари, инициативата се ангажира с намирането на начини за подпомагане местното (локално) производство на чиста, вкусна и честна храна и съхраняването на кулинарното и културно наследство на региона.

Базар „Забравени традиции, живи вкусове“ – Селски МОЛ не е просто връщане на вкусовете на трапезата ни, а начин за създаване на траен вкус към живота, отговорно поведение към природата и пълноценни взаимоотношения между хората.

  Наградените читалища споделиха, че ще използват сумата разумно, за да доразвият и популяризират идеята, каузата и модела на партньорство  – Селски МОЛ, който може да се превърне в още един успешен и устойчив модел на социално предприемачество в духа на предприемчивите габровци дръзвали не веднъж да бъдат първи!

10402989_764962643563248_4791693831702099019_n 11021231_922493057784395_1401687454940418436_n 11047246_10203582345903242_1661933054_n IMG_1825[1] (1)