През 79 г.сл.Хр. вулканът Везувий изригва и погубва тогавашните селища Помпей и Херкуланеум, запечатвайки ги с дебел слой пепел и лава. В наши дни археолози проучват останките и се натъкват на запазени хлебопекарни, общо около 40 фурни и самуни хляб. Първите професионални хлебопекарни в Рим се появили през ІІ век преди новата ера. В античния свят хлябът и трудът на хлебопекарите били ценени високо. В Рим е имало специална изборна длъжност – едипи. В техните задължения влизало да контролират багоустрояването на града, реда и пожарната безопасност, а също така приготвянето и качеството на хляба. При разкопките на Помпей била намерена табелка с надпис (по всяка вероятност, молба към Сената):

“Моля да ме направите едип на Гай Юлий Полибий, по негово време хлябът беше много вкусен”.

Надписите по стените на къщите в Помпей са ранна форма на социална мрежа, като богатите домове са били най-търсени за политически лозунги, твърдят финландски учени. Писанията в Помпей са на всякакви теми – от изразяване на различни чувства, през пожелания, до цинични забележки. Те най-често са правени с въглен или са издълбани в гипсовата мазилка. Има и политическа пропаганда. Някои от тях посочват името на човека и за каква длъжност се кандидатира, а други описват достойнствата му, например колко добър е в печенето на хляб.

Във видеото по-горе Британският музей показва възстановка на рецептата и съдържанието на намерените древни хлябове.

Рецептата:

400 g бига (закваска с дълга ферментация, без сол, със съдържание на мая от 0,5 до 1 % и от 45% до 60% вода, което втасва предварително и се използва като набухвател)
12 g мая
18 g глутен
24 g сол
532 g вода
405 g брашно от спелта
405g пълнозърнесто брашно