CIMG4612В края на март в Етнографски комплекс „Генгер“ в Айтос се проведе Първия регионален фестивал на хляба „Хляб, замесен с усмивка“, организиран от сдружение „Усмивка” в партньорство с Мрежа Хлебни къщи,  Община Айтос и Етнографският комплекс „Генгер“

Регионалният фестивал на хляба се създава с  идеята да популяризира българските народни традиции и обичаи сред младото поколение в Бургаска област,  да  насърчи у хората  желанието за комуникация и социализиране, за споделяне и взаимопомощ по време на приготвянето на хляб, да покаже, че един друг свят е възможен, че има алтернативи, осъществими още днес; да се изгради общност, базирана на споделянето на ресурси, грижи един за друг и колективни усилия – формулират основните си цели организаторите.

В програмата на фестивала взеха участие  деца и младежи от айтоските училища. В програмата на фестивала бяха включени работилнички, творителници, ателиета за месене на хляб. Мрежа Хлебни къщи представи Театър на трохите.

Този фестивал постави началото на Програма Хлебни къщи в Бургас, която се провежда в партньорство с Митка Георгиева и сдружение „УСМИВКА”.

CIMG4595  CIMG4564  CIMG4555