Ние се намираме на уникалната уличка на занаятите – Самоводската чаршия в град Велико Търново. Провеждаме различни културни и образователни мероприятия, включително и работилници. Всички са добре дошли с идеите си. Вратите ни са отворени за занаятчии, които искат да споделят  своите умения.  Регулярно провеждаме общностни месения. Ароматът на прясно изпечен хляб събужда сетивата ни, споделянето с другите, откритото общуване и радостта от това, че сами с ръцете си правим хляб, който ни прави по-добри.

Хлебната къща във Велико Търново предлага:

  • Арт Ателие

Рисуване за малки и големи. Всеки делничен ден рисуваме с молив, акварел и темпера на вдъхновяващо място, като изучаваме композицията, перспективата и човешките пропорции. Можем да ви покажем как да нарисувате натюрморт или пейзаж, както и фигурални композиции. Първи стъпки в иконописта яйчната темпера. Ще пробваме различни техники и похвати. При редовни занимания организираме изложба в края на всеки сезон. За всички малки и големи, които обичат да рисуват.

Работилници. Заповядайте да се занимаваме с  приложно изкуство – традиционни техники и модерни похвати. Изработваме празнична украса и картички – рисувани и апликирани. Моделираме с глина и оцветяваме фигурките. Учим се да плетем на две и на една кука, плъстене на вълна, оригами – традиционно японско изкуство, рисунки с пясък и какво ли още не… Заповядайте да изработваме изненади!

  • Хлебосмесване

Общностно месене. Метод с доказан терапевтичен и профилактичен ефект за добро настроение, лесна комуникация и придобиване на опит в правенето на хляб. Под формата на игра с дружни усилия прибавяме необходимите съставки, говорим на интересни теми и общуваме един с друг пряко и непринудено. Виждаме и вкусваме резултата на вложеното старание и любов – ароматния пресен хляб!

Театър на трохите. По детски, но не само за деца участваме, играейки. Разиграваме тема по импровизиран сценарий, в който участниците прибавят своето парченце от пъзела на общата картина. Най-забавното е това, че всичко се случва покрай кръглата маса, на която замесваме тесто за хляб и после го оформяме спрямо фантазията си и темата. Резултатът е ухаещ, топъл хляб, замесени нови приятелства и усмихнати лица. Методът е подходящ за съвместна работа с учители и психолози, като има възможност да се поговори по конкретен въпрос или да се включи образователна  тема, която да се развие чрез Театър на трохите.

Хлебна Математика и граматика. За много хора математиката не е от най-любимите предмети и затова от Мрежа Хлебни къщи решихме да я овкусим малко. Хляб и неизпечено тесто могат да са от полза, когато искаме да научим децата на нови полезни неща от света на геометрията и аритметиката, както и да упражним граматиката по забавен начин.

Да месим на различни езици. Да месим, за да се смесим! Заповядайте, всички – нашенци, чужденци, които говорят или не говорят български език. Българи, които искат да упражнят чуждия си език. Хора, които искат да научат нещо ново на друг език, школи за изучаване на чужд език, студенти, преподаватели, ученици, които търсят нови приятели, баби, които си знаят само български, деца, които говорят по 3 езика на 3 години и тези, които не обичат да учат по книга, а на живо чрез общуване. Ще месим, за да смесим езиците си в хляба, който за всички е символ на домашен уют и благополучие, независимо на какви езици говорим – той ни сплотява.

Споделена къща (Co-working). Споделяме с вас Хлебната къща като пространство с интернет и мероприятия по избор.  Предлагаме чаровна атмосфера в стария град. Всекидневно, ежеседмично и месечно по договаряне. За хората, които желаят да проведат при нас уъркшоп, изложба, мероприятие, което се вписва в цялостната ни идея, могат да го сторят срещу 30% от обявената такса.