вино 2

В събота, 23 ноември, сутринта от 10.30 до 12.30, пред старата фурна в Стария град, бъдещата първа Хлебна Къща в Пловдив, каним пловдивчани да участват в замесване на празнични хлябове с разяснения от Д-р Надежда Савова, основател на Мрежата Хлебни Къщи в България и по света, относно ролята на хляба и виното в българските християнски обичаи. Малки и големи ще могат сами да замесват и използват традиционни дървени печати за хляб, да разберат повече за кваса и да си вземат сух квас за дома, както и да опитат хлябове месени с квас от майстора-хлебар на Хлебните Къщи Михаил Черкезов.

В същото време в уютната атмосфера на възрожденските къщи ценителите на виното могат да се насладят на достойнствата на традиционната българска напитка, която още от древността прославя плодородните ни земи и майсторите-винари.

Стартирало като двудневен празник, с 16 участника през 2009, в 6 възрожденски къщи, събитието изключително бързо добива популярност. Само три години по-късно, през 2012г., вече 25 винарски изби от цялата страна представят продукцията си в 8 къщи и 2 ресторанта в Стария град. За четири години „Дефиле на младото вино” се разрастна до седемдневен фестивал, като винопроизводителите представят продукцията си в уникален за света формат. По официални данни над 8000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година.
Друг акцент, който прави събитието изключително са „Дните на младото вино”, съпътстваща културна програма с концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. От понеделник до четвъртък в централни места на града се организират културни събития на свързана с виното тематика. През цялата последна седмица на ноември, танцьорите показват древни ритуали и танци, художниците и фотографите организират изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, а музикантите се вдъхновяват от неговата сила.
Като допълнителни събития са „Вечерите на младото вино” – вечери с известни готвачи, в знакови пловдивски ресторанти, в рамките на които се дегустират комбинации от храна и вино.Организира се съпътстваща образователна програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.
„Вечер на майсторите на виното”, е специално организирано събитие , на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина. Най-високата награда е „Златен рицарски граал”. Съществуват и „Награди на посетителите”, които се определят въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал попълва за бяло, червено и вино розе.
Съвета по туризъм – Пловдив организира „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с Община Пловдив, Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари, Европейския рицарски орден, Фондация „Пловдив 2019″, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.

Дефиле на младото вино 2013
в Стария град

Дни на “Младото вино”
18 – 24 ноември
Съпътстваща културна програма

Понеделник 18 ноември 18.00 ч.
Регионален етнографски музей – Пловдив
„Лозя, Вино, Настроение ” – изложба фотографии на винена тематика

Вторник 19 ноември 18.00ч.
Културен център „Тракарт”
Документални филми на тема “Виното”

Сряда 20 ноември 16.00ч.
Римски стадион
„Танцът – ритуал от древността”

Четвъртък 21 ноември 21.00ч.
Джаз клуб „BeeBop”
Диана Младенова проджект представя: „Вдъхновението – вино и музика”

Петък , събота и неделя 22,23 и 24 ноември
Фондация „Пловдив – 2019″
Представяне на книги на винена тематика

Събота 23 ноември 10.30ч
Фондация „Пловдив – 2019″
Образователен аспект – лекции

Петък , събота и неделя 22,23 и 24 ноември
на територията на Стария град
Съпътстваща танцово – музикална програма