На 29.10.2015 за втори пореден път тази година ресторант Верди, Pесурсен център за подпомагане интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности – ПЛОВДИВ и Мрежа Хлебни къщи си подават ръка. Този път поводът е предстоящото честване на деня на народните будители –1.11, който малките творци ще отбележат, създавайки букви от тесто, с които ще изписват своите послания.Събитието ще се състои от 14:30 часа в ресторант Верди, ж.к. Тракия.

Мисията, която Мрежа Хлебни къщи и Ресурсен център споделят е създаването на среда за социална интеграция на деца в неравностойно положение, чрез методът хлебна терапия, разработен от д-р Надежда Савова. Творческият процес при работата с тесто, както и изпичането и споделянето на хляба стимулира всички сетива и създава усещането за топлина, дом и близост. Целта на събитието е да предостави на децата една уютна и различна за тях обстановка, в която чрез творческия процес на работа с тесто да се почувстват спокойни, уверени и да се стимулира тяхното самочувствие и самооценка.

Надежда Савова разработва терапията с хляб по време на работата си с експерта по хумор терапия Пач Адамс. Те са поканени за глобална конференция и работилници в Икитос, Перу, от Световната здравна организация като експерти по творчески дейности и изкуства за общността, за да се разработи набор от предложения за това как изкуството може да служи като мост към здравеопазването, както превантивно, така и терапевтично. Докато работи с други артисти, учени и лекари от цял свят, Надежда разработва концепцията за терапия чрез месене на хляб в болници, като предлага интригуващ нов елемент към алтернативни лекарствени практики на арома- терапия чрез аромата на пресен хляб, който със сигурност е един от най-обичаните миризми в различните култури и неизменно произвежда в хората позитивни асоциации.

pokana_2015 (1)