Благовещение, Пицарии Верди 24.03 пита
Благовещение е един от най-почитаните християнски празници. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затованай-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци. На трапезата задължително присъства обредната питка – „шарена” пита, върху която се прави украса от орехови ядкии сушени плодове.
За да почетем този прекрасен празник омесихме най-шарените пити с децата от подготвителна група на училище “Васил Левски”.
Отново ръка за това събитие ни подадоха Пицарии Верди и за пореден път сме им много признателни.
Медените пити издаваха прекрасен аромат, а децата не можеха да се сдържат да не опитат от красивите си творения. Традиция повелява на Благовещение момичетата за пръв път да месят питка, която се раздава на домашните с мед и на съседите, та да е сладък хлябът, който отсега нататък ще месят и да ги хвалят за умението им.
Запрятайте ръкави и направете нещо красиво, вкусно и уханно за празника!