Тази година за първи път отбелязахме Bake Bread for Peace в Пловдив.

Този световен ден е роден от силната нужда да се пробуди човечността в обществата през 2014 г. от Брийзи Кели – пекар и писател от Ирландия. Това събитите за пръв път се осъществява в Ирландия. Чрез помощта на социалните мрежи, Кели успява да обедини много хора в посланието им за мир, което бързо се разпространява по целия свят.

14708137_995310400579116_4153610655567066842_n

Целта на събитието е да обедини хората и да се стимулира усещането за общност. Споделят се положителни емоции, мисли и послания чрез изконната дейност – месене на хляб. Нужно е само желание. Идеята на Брийзи е всяка малка общност, квартал, жилищна сграда, семейство или група да се самоорганизира и да направи локално събитие с месене на хляб, като единствената цел е да се сподели любовта към месенето и загрижеността към обществото.

Част от замесения хляб споделихме заедно, а повечето вкусни хлебчета от лимец отнесохме в ЦНСТ Лъджене при децата, които имат нужда от грижа и внимание.

Насладихме се на терапевтично и сплотяващо месене. Чухме интересна беседа на тема бедността, мира и кризите по света.

Хлябът отдавна се е превърнал в нарицателно. Не просто нещо, което консумираме, а нещо, за което живеем. Месенето е ритуал, месачите са майстори, а самият хляб е надежда.

Докато черпихме енергия от общото тесто, Миряна Куцева от JCI ни разказа за надеждата, която трябва хлябът да даде на света, там където тя е най-нужна.

Темите, които засегнахме заедно бяха:
14670853_995310327245790_5283260028497859686_nЗащо гладът не е локален, а глобален проблем?
Как и кога ще поставим край на световния глад?
Защо краят на световния глад ще е началото на световния мир?
Защо е важно да говорим за това и в България?

Презентацията на Миряна беше фокусирана върху една от седемнадесетте цели за устойчиво развитие на света, приети от Обединените нации, а именно Премахване на глада (0 Hunger).

Брашното, с което месихме ни беше дарено от Дар Лимец. Една впечатляваща инициатива за безвъзмездно даряване на лимец на една непрекъснато разрастваща се група млади хора, които даряват времето, труда и средствата си в името на безплатното зърно и безплатния хляб за нуждаещите се.

Благодарим на всички, които споделиха този ден и дариха хляб и надежда!