ОБРАЗОВАТЕЛНО МЕСЕНЕ ПО МЕТОДА ТЕАТЪР НА ТРОХИТЕ e рисуване в брашно и замесване на хлебни фигури и истории по избрана образователна тема. 

2

 

Участниците собственоръчно минават през всички стъпки на приготвянето на ръчен хляб. През цялото време се набляга на споделянето като основен инструмент, чрез който те се учат един от друг: споделят емоции, опит, впечатления и накрая – самия хляб. По този начин се учат на работа в екип, търпение, креативност, творческо мислене, стремеж към знания, импровизация, намиране на решения за реални ситуации по забавен и увлекателен начин. Работата с тесто подпомага концентрацията и фокусира вниманието, което е изключително важно във високотехнологичния забързан свят.

 

Стъпки на изграждане на „Театър на трохите“:

  1. Избор на тема на театъра, която вдъхновява към добродетели и ценности. Участниците могат и сами да предложат тема или тя да е предварително избрана и съобразена с тяхната възраст. Темата може да е вързана с приказка, празник, сезон, ценност, добродетел. Месенето може да бъде посветено и на пътя на хляба, т.е на разказ за това как се стига от зрънце до готов хляб.
  2. Участниците рисуват в брашно по темата и създават собствена история, след което разказват рисунката си.
  3. Следва замесване на тестото, като последователно се добавят различните му съставки (брашно, сол, захар, квас, вода), които, в зависимост от възрастта, могат да се обвържат с различни метафори на човешки взаимоотношения, социални проблеми и решения и др.
  4. Всеки участник създава кукла/фигура от тесто.
  5. Създадения от тесто образи се представят и се обвързват в обща история.
  6. Участниците взимат фигурите от тесто вкъщи, където могат да ги опекат и споделят с близките си, както и да споделят цялата история и поуките от нея.

Активността е подходяща за детски градини и училища, както и за детски центрове, езикови школи и други.

Продължителност и цена на човек: 2 часа, 50 лв, при минимум 5 участника.

За запитвания и резервации: sofia@bread.bg