80 ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ОКОЛО 50 СТРАНИ ОТ ПЕТТЕ КОНТИНЕНТА ПРИСТИГНАХА ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, за да участват в първата световна среща на културните центрове и техните мрежи. Темата на събитието е „Творчество и благоденствие за всички: да променим бъдещето!”.
Конференцията ще постави начало на световна мрежа на общностните културни центрове, чийто централен офис ще бъде старата българска столица, стана ясно при откриването на срещата.
„Общностните центрове влизат в континентални мрежи. Европейската включва 12 страни, а в латиноамериканската са се включили повече от 20 държави. Центровете наподобяват уникалните български читалища, които също са неправителствени организации”, каза Надежда Савова – Григорова, директор на Международния съвет на самодейните средища.
Творчески и иновативни работилници и множество работни срещи са включени в програмата на конференцията. Повечето от работилниците ще се провеждат в културния център „Хлебна къща” на Самоводската чаршия. Там участниците ще опитат да приготвят хляб с методите на „Театър на трохите” и „Кухненска музика”.
Сред говорителите по време на конференцията са зам.­министърът на културата на Бразилия, която отговаря точно за тяхната мрежа от точки на културата, директорът на Английската мрежа от изкуства за социално благосъстояние, директорът на Европейската обсерватория по културни политики и директорите на континентални мрежи от общностни културни мрежи от Латинска Америка, Азия, Африка и Европа.
„Най-голяма полза ще има местната общност, тъй като нашата община и регионът са с най-развита мрежа на читалища, на любителско изкуство и творчество. Открива се широк хоризонт. Това е шанс Велико Търново да стъпи на пътеката на световните контакти, още повече че срещата се провежда под егидата на ЮНЕСКО”, обясни директорът на дирекция „Култура” в Търновската община Нелина Църова.

 Източник: вестник Борба