Културният център на Международния съвет на самодейните средища (М3С) и Хлебна къща във Велико Търново бяха открити на 20 март 2014. Центърът е част от мрежа Хлебни къщи, създадена от д-р Надежда Савова, културен антрополог от университета “Принстън” и председател на М3С. Въпреки че е все още съвсем нов обект, Хлебната къща във Велико Търново привлича много посетители и бързо се превръща в местна културна точка и туристическа атракция.

Първото традиционно общностно месене «Театър на Трохите»  в Хлебната къща (на Самоводската Чаршия до Шекерджийницата) ще се състои от 17 ч на 11 април. «Театърът на Трохите» е иновативен метод за активане на граждански инициативи чрез развиване на собствени сценарии: правене на форми и кукли от тесто за създаването на мултимедийни и мултисетивни приказки, в които всички дошли, и малки и големи, и хора със специфични нужни, са активни участници и създават своята визия за едно по-добро и солидарно общество. Според бразилският експерт Аугусто Боал, създател на «Театъра на Подтиснатите» от който д-р Савова се вдъхновява за създаването на Театъра на Трохите, казва: “Tова (гражданският театър) е репетиция за живота и за сериозни граждански инициативи за промяна.” Театърът на трохите, освен всичко, e и вкусен, тъй като след края на представлението хлебните кукли вече са обикновен хляб, който хората споделят. Темата на първия театър на Чаршията ще бъде: «Как си представяме Велико Търново като Европейска столица на културата», в подкрепа на кандидатурата на старопрестолния град.

По време на печенето на хляба д-р Надежда Савова и г-н Гавраил Гавраилов ще представят новата книга „Родопи – в търсене на корените” –   уникален пътеводител за културен и кулинарен турзъм в региона. «Планината крие своите тайни в легенди и митове, в човешки истории и съдби. Родопите са любимо място за туризъм, но и планински регион със своите предизвикателства.“ Авторите на книгата Гавраил Гавраилов и Александър Караджов, както и д-р Надежда Савова, имат родови връзки в планината. В книгата д-р Савова споделя спомени от своя прапрадядо който съградил църкавата в село Чокманово, Смолянско, и надеждата на Надежда, както и вече направените първи контакти и стъпки, старата фурна на Чокманово да се оживи наново и да се развие като общностно средище Хлебна къща.

В книгата се описват основните пътища и трасета в планината от гледна точка на историята, темите и символите в местния начин на живот, както и възможностите за бъдещето. Акцентира се върху характерните ценности на родопчани – гостоприемството, религиозната толерантност и уникалните местни обичаи.

Вечерта ще завърши със споделяне на топлия хляб и идеи за развитието на търновската Хлебна къща като уникално средище за културен туризъм и местни граждански инициативи за всяка възраст. Очакваме ви!