И тази година Хлебна къща Св. Христофор към НЧ “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011′, представиха по атрактивен начин дейността си на Узана Поляна Фест като демонстрираха умения за изграждане на автентична жарова пещ, построена с подръчни материали и приготвяне на хляб с квас и габровски пърленки. Около пещта и щанда на Хлебната къща се спираха стотици хора, който бяха привлечени от уханието на топъл хляб, от топлината и светлината на огъня в пещта и от омайните приказки на майстор Веселин и младши майстор Михаил. Млади семейства, техните деца и непознати хора, вдъхновени от двете пещи, заедно изградиха импровизирани малки пещи (печки), на които грижливо приготвяха билков чай, докато чакаха да се изпече хляба.

Интерес предизвика и ‘Театър на трохите”, в който участваха деца, семейства, възрастни. Те импровизираха и създадоха една Хлебна планета, измайсториха от солено тесто нейните жители, построиха в рисунки цял град и наредиха цяла улица, на която заживяха мирно и щастливо докато не се появяваше трудност, с която всички трябваше заедно да се справят. По улицата имаше наводнения, ветрове и огън. Хлебните обитатели заедно измисляха как да се справят с настъпилото бедствие и как могат да използват ресурсите на земята, за да живеят природосъобразно. Всеки имаше възможност срещу скромно дарение да си вземе квас и да си запише рецептата.

Събраните средства ще подпомогнат дейността на читалището и предстоящото откриване на първото по рода си в България социално предприятие – Обществен клуб с фурна.

Екипът от Хлебната къща в Габрово отправи и покана към заинтересованите от технологията на хляба, на тридневни обучения в местността Узана. Организират се групи до 17 човека, в които могат да се включат цели семейства, фирми и любопитни хора, които искат да съчетаят приятната почивка с полезни занимания.

Очаквайте съвсем скоро подробна информация за летните хлебни училища!

 

 

Фото/photographer: Angela Lee Ka Ki