За трета година представители от екипа на Мрежа Хлебни Къщи в Габрово, представиха дейността на Движението „Х.Л.Е.Б.Н.О.“ – получило специална покана през 2010 за членство в Слоу Фуд лично от президента на организацията и идеолог Карло Петрини. Заради уникалния образователен метод за изграждане на общности чрез храна (хляб), които Хлебните къщи споделят и разпространяват като успешна практика, движението Х.Л.Е.Б.Н.О. набира все повече популярност. В групата взе участие и партньорска организация, член на Конвивиум Габрово – читалището в с. Гарван, със секретар Маргарита Николаева, журналист и радио водещ. С Хлебната къща в Габрово те осъществяват успешни доброволчески инициативи популяризиращи местните традиции в областта на кулинарията. С ентусиазмa и на други читалищни дейци за трети път те ще организират базар „Забравени традиции, живи вкусове“ – идея, която работи за устойчиво развитие на малките местни общности, местното производство и популяризирането на социалното предприемачество и дейността на Мрежа Хлебни къщи.

 На изложението  заедно представиха уникалният продукт „Пестил – Габровски шоколад“, който влезе в каталога на уникалните храни по света „Арка на вкусовете“. По информация традиционният Пестил има само един майстор, а суровината от която се произвежда – местния сорт синята слива – Караджейка е почти изчезнала. С тях бяха и младият земеделски производител Тодор Коев – пчелар, овощар и лозаро-винар. Журналистът Велина Махлебашиева – кореспондент на БНР, която отрази събитието. Веселин Неделчев, най-активният доброволец и спомоществувател в организацията.

 Делегатите от Хлебната къща (Силвия Неделчева и Веселин Неделчев) представиха продукта „КВАС“, който беше повод за закваска на нови приятелства и партньорства. Осъществени бяха над 15 срещи с производители на хляб и хлебни изделия, главно от Италия и страни като Швеция, Египет, Бразилия, Русия, Австрия и др. Беше представена инициативата “Bakers whitout borders”, “Житницата на света” и “Хлебна терапия”, както и първото социално предприятие на мрежата „Обществен клуб Фурна“. Беше даден старт за осъществяване на проекти допринасящи за споделянето и прилагането на успешни културни и социално икономически практики.

Акценти в тазгодишното издание бяха семейното производство (family farming) и Arc of taste (Арка на вкусовете) – каталог на уникални храни. Делегатите от България бяха представители на Конвивиуми на Слоу Фуд в България – Варна, Странджа,  Смилян, Долно Драглище, Черни Вит, София, Куртово Конаре, София, Белица, Копривщица и др.