Представете си град, в който младите хора се чувстват достатъчно уверени с много възможности за реализация; където няма такова нещо като маргинализирани групи и където художниците и творческите хора имат водеща роля да канят гости и местни жители да съпреживеят красотата, културата и историята на града чрез различни събития. Звучи твърде добре, за да е възможно? Е, нищо не беше невъзможно за въображението на участниците в четвъртия творчески уъркшоп в Солун, Гърция като част от съфинансирания по програма „Еразъм +“ проект The Pitch: Theatre of Ideas, където те трябваше да разкрият най-добрия потенциал на града и да го покажат в кратка презентация.
Едноседмичната работилница се проведе с любезното домакинство на неправителствената организация и партньор по проекта Teatro Aratos, с основна дейност провеждане на театрални курсове и представления. Въпреки, че салонът е с малки размери, сцената се слива с местата за публиката, като това дава възможност да се изживее пиесата по директен и интимен начин. Включени светлини! Готови, в позиция, представяй!


Програмата на работилницата включваше внимателно подбрани класически драматични техники за развиване на умения, които ще помогнат на участниците да се чувстват по-уверени да представят идеите си за 30 сек. Всеки ден започваше с художествено представяне на изминалия ден от участниците, което бе последвано от специални загряващи дейности. „Представете си, че вървите по тънък лед“ – инструктира ни една от водещите актриси Мария Влаху, за да повишим телесното си съзнание и взаимодействие с другите – „сега ходете и внимавайте за промяна в движението на групата и го имитирайте “. След като почувстваме себе си и другите в пространството, е време да освободим гласа си. „Мммaaa… Отворете се за публиката, намерете своя нисък, нормален и висок глас“, ни казва Кики Спиру, друго лице на творческата сила зад Театър Аратос, чиято изразителност беше лесна за следване. Дишането, движението, викането и шепота – размразяване на тялото и гърлото – ни доведоха до последната, но не по-малко важна характеристика на добрия актьор и публичен оратор: дикцията. „Както всеки друг орган и мускул, езикът също се нуждае от упражнения, за да формира правилни думи“, продължава Кики, „Изправете гърба, отпуснете челюстите и повторете тик-так в различни темпове“. Т и к-т а к, тик-так и неусетно наближи момента за истинското шоу!

 

 

 

 

 

Светлините огряха очакващата сцена, а подходящ музикален фон улесни процеса на разкриване на най-доброто у всеки участник. Бяхме самолети, произведения на изкуството, известни музиканти, само за да се доближим до истинското си аз. А Солун се трансформира чрез всяка история (включващи фестивали за плодове и гръцка митология, жива библиотека, търсене на съкровища и художествена галерия на открито), разказана от различните герои, разкривайки град, който кипи от енергия и предлага по-добри възможности за живот , работа и развлечения за своите хора!

smart

 

 

 

 

 

Театърът на идеите ще продължи своята обиколка и през 2020 г. в Атина, Загреб и ще завърши в София. Дотогава прочетете за предишната работилница в Марибор и гледайте тук финалния форум от Солун.