zam kmet stara zagora За първи път в Стара Загора културният антрополог от Университета “Принстън” д-р Надежда Савова изнесе лекция „Печатите за хляб от древността до сега” в Регионалния исторически музей, придружена от презентация и демонстрация, които бяха официално открити от Зам.-кмета на града г-жа Иванка Сотирова.

Д-р Савова показа снимки на печати за хляб, събирани от музеи по света, проследявайки различните сакрални знаци, поставяни върху хляба от древността (още от неолита) до настоящите християнски практики, което определя хляба не просто като физическа храна, а като ключово средство за комуникация с Божественото.

Д-р Савова обяви обществена инициатива за превръщането на старата къща на семейството в Хлебна къща, с помощта на Община Стара Загора. Зам.-кметът Иванка Сотирова обеща подкрепа и с удоволствие с включи в общностното месене, в което можеха да участват всички желаещи. Сред тях бяха група изследователи от Американския научен център в София, заедно с директора на центъра Ерик Де Сена.

Посетителите на музея можаха да пробват мелене на жито с неолитен хромел, след което замесиха, опекоха и опитаха от топлия хляб, подпечатан с печат, реплика на автентични печати от неолита до сега.

Надежда Савова е и основател и председател на световната неправителствена организация “Международен съвет на самодейните средища”, обединяваща подобни на читалищата мрежи по цял свят, която от 2009г. развива програмата “Мрежа хлебни къщи”, с която организира месене на хляб като методика за сплотяване на общностите и вид арт терапия за хора от уязвими групи вече в над 12 страни на 5 континента.

Източник: http://stznews.bg
Снимка: Общинска администрация – Стара Загора