P1220923

За първи път в Хлебната къща във Велико Търново се проведе Пленер за художници- ентусиасти и месене на хляб (4 – 9 април). Дните бяха разнообразни и изпълнени с нови запознанства, творчество и задружно месене. Посетиха ни около 40 човека – деца и възрастни от 5 до 79 годишни, всички усмихнати и отворени за това приключение. Организирани групи, семейни посещения или самостоятелно, хората идваха при нас. Най-активни и любознателни бяха децата. Интересно се получи, че дойдоха и възрастни дами с опит, които разказваха за тяхното детство и хляба. Запознавахме се чрез Театър на трохите замесвахме питка, излизахме навън да се разходим по старите улици, ухаещи на пролетен цвят. Рисувахме църквата Св.св. Kирил и Mетодий – първата църква построена от Кольо Фичето като майстор. Рисувахме в акварелна техника – любимата на децата.

P1220609

Уникалното на Хлебната къща Велико Търново е това, че се намира на едно от най-посещаваното от туристи места в България – Самоводската чаршия. Всеки, който дойде се потапя в атмосфера – жива! Нашият град не е музей, в него живеят хора, които са отворени и гостоприемни. Имено това направи преживяването още по-ценно. Месенето на хляб е един прекрасен и естествен начин да се потопи човек в пъстрия живот по старите улици и да се срещне с нови приятели. С учениците, които ни посетиха, разгледахме забележителни сгради, строени от стари майстори, говорихме за тяхната история, за рисуването на къщи – за перспектива и цветове, за композиция и за творчески решения. Всеки може да меси и всеки може да рисува – това са две дейности за които се иска само желание и настроение. Хората, които дойдоха загърбиха забързаното ежедневие и се насладиха на тихото и спокойно удоволствие да забравиш за времето, за телефоните и за напрежението и просто да се радваш на настоящия момент с близки и непознати. Една майка дойде с дъщеричката си, седнаха порисуваха, поговориха. След това детето замеси първия си хляб с новата си приятелка-връстница, която пък беше дошла с баба си, при която е на ваканция. Бабата пък доведе нейни приятелки от хора, в който пее и така се заформи интересен разговор. Това са само малки моменти от всичко, което се случи през Пролетния пленер. В последния ден две малки деца на 6 и 8 години съвсем сами замесиха питка от грахамово брашно, сложиха я да се пече.  Подредихме изложба с картините нарисувани през всички дни на пленера, децата почерпиха хората, които минаваха по улицата и ги поканиха да разгледат нашата изложба. Питката беше невероятно вкусна! Случайно или не почерпихме и стария хлебар, който минаваше със семейството си. Той не можа да повярва, че децата сами са се справили така добре. Всички много се радваха на тази инициатива и стана истински празник!

P1220595

Един от дните ни посетиха група от Център за рехабилитация на хора с психически разстройства. Хората бяха много щастливи да месят, оказа се че са много творчески ориентирани и си тръгнаха така доволни и щастливи – за мен беше истинско удоволствие да ги посрещна и да месим заедно, да рисуваме – хляба и добронамереността се отразяват добре на всяка душа. Това беше и целта на нашето мероприятие – да месим за да се смесим, да рисуваме и да творим, за да ни е хубаво.

P1220642

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хлебната къща във Велико Търново е не просто къща, а дом, където хората се наистина се чувстват “като у дома си”. При нас е винаги весело, винаги мирише на хляб и винаги ценим красотата. Равносметката от Пролетния Пленер е ,че непременно трябва да има и още и още.

Замисля се организирането и на пленер и през лятната ваканция – Летен Пленер в слънчево Велико Търново на сянка в Хлебната къща.

Благодаря на всички малки и големи, че бяхме заедно, че се забавлявахме и месихме и рисувахме! Идвайте при нас – обаждайте се!

С много обич: Координатор на Хлебна къща Велико Търново: Албена