знаме-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докато в България социалното предприемачество (СП) е модерно понятие и тепърва прохожда, а правителството свенливо подбутва закон за него, в Кейптаун- ЮАР то е осезаемо навсякъде. На много продукти е споменато, че приходите от тях ще подкрепят една или друга кауза, често се виждат табели на места за дарение на дрехи или книги. Но по-интересни бяха срещите с различни социални предприемачи, които споделиха с нас резултатите и предизвикателствата на своите начинания.

Но като начало- каква подкрепа може да получи желаещ да стартира социална промяна чрез работата си? Съществува Международна компания за развитие (www.idc.co.za), изцяло собственост на южноафриканското правителство като част от отдела за икономическо развитие. Нейната цел е да финансира различни икономически устойчиви проекти в различни сфери и така да осигурява и работни места. Отделен екип се занимава със социално предприемаческа дейност, която се изразява в изграждане на сътрудничество между държавния, частния и общностен сектори за увеличаване на инвестиции и работни места в ЮАР и други държави от континента. За последните 5 години за одобрили над 1000 молби за финансиране със стойност над 4 млрд. евро, създали са над 300 хил. работни места като в селските райони са 32 хил. Компанията се самоиздържа от инвестиции в заеми и дялов капитал,както и от заеми от търговски банки и други кредитори. Друга компания с нестопанска цел, която подпомага развитието на СП, е Академия за СП (www.socialenterprise.academy/za). Разработили са различни обучителни програми за хора и организации, които искат да увеличат социалното си въздействие и да станат финансово независими. Сертификатите им са международно признати. Основана в Шотландия през 2004, Академията е обучила 8000 физически лица и 1700 организации да се развиват като соц. предприятия.

Следващите места, които посетихме, подпомагат и инвестират в младото поколение. LifeChoices (www.lifechoices.co.za) „инвестира в младежта да прави избори, които да променят света“. Зад това „скромно“ самоописание стоят години на проба-грешка до намирането на истината, че „можем да увеличим социалното въздействие само като трансформираме подхода си от неустойчив с нестопанска цел към бизнес-ориентиран“. Прилагат холистичен модел за подпомагане на младежите от уязвими групи, обхващащ образование, здравеопазване, семейна устойчивост, лидерски умения и заетост. Освен чрез дарения, приходите за финансиране на тези услуги идват от консултантски услуги, платени курсове за ученици, търговска дейност. Освен това, участват с 20% дял в компаниите, чието стратиране подпомагат. За изминалите 14 години са повлияли положително на 200 хил. души. Innovation edge (www.innovationedge.org.za/) е друга инициатива, която залага на предучилищното образование като първа стъпка към успешен живот. Обхваща деца от 0 до 6 години, живеещи в бедност.  Подкрепят финансово и стратегически иновативни идеи в образованието чрез конвертируеми заеми и дялови инвестиции. Една от успешните засега идеи е EarlyBird Educare@work- предучилищен център на работното място, спонсориран от работодателите на родители в нужда. Друго интересно предприятие, ангажирано с по-доборото бъдеще на младите, е Gangstar café (www.gangstarcafe.com) . След трогателната история на един от служителите- бивш гангстер, разбираме, че това е бизнес с по-особена мисия. Всички приходи се използват за осигуряване на заетост и подкрепа на бивши нарушители на закона и на младежи, които искат да напуснат бандите и престъпността. Имат съвместна дейност с 18 Gangster Museum– единствен по рода си музей на гангстерството в Африка. Този иновативен музей има за цел да покаже на младежта измамния път на членството в банди като търси да предложи позитивна алтернатива. Организираните турове се водят от бивши ганстери, които споделят опит и как се е преобърнал живота им. Търсят начини да са по-самоустойчиви.

Следващата ни спирка бе в Център за интеграция на мигранти и бежанци в местното общество „Скалабрини“ (www.scalabrini.org.za) . Предлагат програми, с които да подпомогнат всеки един аспект от живота на нуждаещите се- от правни консултации и намиране на работа през курсове по английски до осигуряване на основни блага- медицинска помощ, подслон, училище за децата. Организират курсове и подкрепа специфично ориентирани към мъже и отделно за жени. Част от услугите се заплащат, за безплатните разчитат на грант от американското правителство и местната лотария, както и от собствени инициативи: къща за гости (не се рекламира достатъчно и в момента не работи на пълни обороти), отдаване под наем на помещения, платени услуги. Отдела за социално развитие към правителството финансира дом за деца на бежанци и мигранти.

Като организация със специално отношение към хляба, бяхме изключително щастливи да посетим следващите три предприятия. Потенциалният Хлебар без граници Зикона Мадубела основава пекарната Street Side bakery в гетоподобния квартал Кайеличе с идеята да подпомога хората с лактозна нетолерантност чрез производството на бисквити и други продукти без лактоза. По жизнерадостният и ентусиазиран разказ никога нямаше да предположим, че въпросната пекарна се намира в дървена едностайна барака, която служи и за дом. Но това не пречи на Зикона да е единствена в района с такава идея и да подпомага млади артисти в преследване на мечтите им. А нейната мечта е да подпомага общността си повече чрез магията на хляба. Обядът ни този ден беше подсигурен от Spinach King (www.spinachking.co.za) , компания, ориентирана също към здравословното хранене- най-вече със спанак. Чрез уникалните си продукти цели да направи това полезно растение по-достъпно. А сандвичите от хляб със спанак бяха наистина невероятни! Друго заведение за хранене със социална мисия е Brownies&Downies (www.browniesdownies.co.za). Освен като кафе и закусвалня (с най-вкусните браунита!), функционира и като обучителен център за хора с интелектуални затруднения. За да поддържат мисията и дейността си разчитат основно на дарения и приходи от продажби. Но се оказват недостатъчни, особено при покачващите се цени на наемите в Кейптаун. Дали ориентирането към по-бизнес насочен модел, отклокото социален, ще помогне на този кът на приемствеността, предстои да разберем.

Изключително интензивната и разнообразна обиколка приключва с друг много важен аспект от живота в Кейптаун- изкуството. Spier Arts Academy (www.spierartsacademy.co.za) със съдействието на Spier, една от най-старите винарни в ЮАР, предлага 3-годишно обучение на пълно работно време в областта на мозайките и керамиката. Програмата включва и бизнес умения, за да могат завършилите да стартират собствен бизнес, студио или да промотират успешно творбите си. Обучението е безплатно като се поемат и всички останали разходи. За това, селекцията на обучаеми е изключително стриктна (от 1000 молби се приемат 28, от които в процеса на обучение отпадат още). One of each (www.oneofeach.co.za) е дизайнерско студио, основано от майка дизайнер на дрехи и дъщеря бизнесдама. Искат да разпространят красотата и историята на Африка чрез уникалните си чанти, колани и гривни, които правят от кожа и традиционен африкански плат. Платовете ги купуват директно от производители от Зимбабве, Нигерия и Конго  като така ги подпомагат и насърчават занаята. Отделно обучават безплатно и наемат млади жени от уязвими групи. Изнасят за САЩ и още 17 държави. Паулине признава, че опита и познанията в бизнес сферата й помагат, но по-важни са качествата на личността и желанието да помагаш чрез работата си. Културният център Guga S’Thebe приютява творческо място- Our Workshop– където млади таланти могат да се обучават и творят под опитното ръководство на професионалисти. Рециклират материали като картон, пластмасови бутилки и компютърни части като ги включват в изкуството си и така подпомагат кампании за опазване на околната среда.

Както се вижда, социалното предприемачество в Кейптаун е толкова разнообразно и динамично, колкото са и хората, живеещи в града. Изключително професионалният подход към начинанията и огромният ентусиазъм, въпреки трудностите, са достойни за възхищение. Но най-важното напомняне е, че социалното предприемачество е преди всичко естествената нужда да върнеш обратно в обществото, това което си взел, но с добавена стойност.

Визитата беше част от проект Еразъм + Dive 3: Zero to 1>1 to N, координиран от Младежки съюз Крушево и Belle&Co. ЮАР. За предишната изследователска обиколка на СП в Любляна, Словения, може да прочете тук.

 

67666028_2290992144550500_7114762421318713344_n 67813332_1702474303229746_5053616558090223616_n received_372067200145850 received_387419751978061 received_432114704179914