На 1 април, Световен Ден на Хумора, Д-р Надежда Савова изнесе антропологична лекция със снимки, споделяйки впечатленията си от близо месеца прекаран в Етиопия за проучване на местната култура и най-вече традициите около празнуването на Рождество Христово и на Йордановден (наречен Тимкат). Надежда разказа за необикновено щедрите и гостоприемни хора, които често споделяли с непознат като нея буквално последния си залък и с радост приемали всеки ден като огромна Божия благословия. Именно в такива условия бе интригуващо да се разбере, че за етиопците габровските шеги, преведени на амхарик през 70те години, с историите си за стиснатост били толкова интересни и непонятни като културна характеристика, че етиопците започнали да дефинират всичко, което им напомняло на стиснато поведение като “габров”! Как да не се чества на деня на хумора именно как хуморът може да прекосява граници и свързва народи по най-неочаквани начини!

IMG_4646

На събитието имаше гости от Велико Търново, Севлиево и чак от Св. Влас, и накрая всички се събраха около малката паралия на втория етаж на Хлебната Къща, сред уюта на сувенири от света. Там гостите споделиха традиционно етиопско ядене приготвено с много въображение и ентусиавъм от Силвия и Христина с незаменимата помощ на Алекс – “хлебните чинии”, т.е. хлябът инджера, който етиопците използват и ядат без прибори, а само с ръце. Михаил приготви пред гостите и вкусен квасен хляб, който също по традиция споделихме.

Покрай вкусното и безкрайно простичко ядене, хората си говореха именно за простичките неща в живота, как повечето ни проблеми са изкуствено създадени и преувеличени от нас илюзии и за това как наистина най, най-важното в живота е любовта, която споделяш с хората: тя те прави богат като ти помага да си беден откъм егоистични желания, т.е. “габров” в най-добрия смисъл на думата!