2013_0412dxbgc0114

През изминалите 10 дни секретарят на най-младото читалище в Габрово – Силвия Неделчеава участва в международен семинар – работилница по програма „Грюндвинг” част от Европейската програма „Учение през целия живот”

Събитието бе организирано от Mладежка неправителствена организация „4th Age Community Arts Center” Букурещ, Румъния. Организацията работи активно от 4 години на изцяло доброволни начала по проект “Active Aging Through Community Arts” в Дом за възрастни хора и хора с увреждания “Amalia & Dr Moses Rosen”. Основната й дейност е организирането на различни артистични колективни занимания – колаж, рисуване, фотография, танци, музика, творческо писане, театър и др.

В програмата на обмена взеха участие артисти, мениджъри в областта на културата и социални работници от Берлин, Щутгард, Рига, Лондон, Мадрид, Амстердам, Клуш, Букурещ, Токио, Ню Йорк, Будапеща, Брюксел и разбира се Габрово.

Участниците в семинара – работилница и ползвателите на услугата в Дома за възрастни хора имаха възможността да общуват помежду си през колективното творчество, независимо от езиковата бариера. Част от програмата бяха и срещи- дискусии по актуални теми с местни артисти, психолози и социални работници.

Всеки имаше възможността да демонстрира или експериментира с изкуствата. Голям интерес предизвика организираната работилница по „Общностно месене на хляб” – и представянето на програма Мрежа Хлебни къщи. Месенето на хляб за пореден път се доказа като универсално изкуство, достъпно за всеки и най-вече доставящо много радост и удоволствие сред участниците.

Г-н Помпилиу (94г.) за пръв път в живота си пипна тесто, както и много други от учасвалите, но изпод ръцете му се появи красиво хлебче във формата на голямо сърце, което сподели с всички в знак на любов и благодарност.

Докато хляба се печеше участниците съставиха заедно книга с рецепти за „Идеалният хляб”- книга пъна с вдъхновение, въображение, рисунки, поезия и разбира се вкусни рецепти.

„4th ageàs community art center” стана най-новият член на Мрежата хлебни къщи. В процесът на работа между участниците се родиха и много други съвместни идеи и проекти, които заквасени с ентусиазъм ще бъдат замесени и споделени в различни точки на света.