IMG_1557На 14 и 15.08.2012 г.сл.Хр. читалище Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011 представи идеята и дейността на Хлебна къща Св. Христофор на традиционният празник на Кюстендил “Панагия – възнесение на хляба” свързан с големият Християнски празник Голяма Богородица.

Надежда Савова заедно със Силвия Неделчева и Михаил Черкезов бяха част от ритуалното замесване на празничните погачи в село Багренци в двора на Църквата. Надежда разказа за християнската символика на елементите на хляба и неговото присъствие в делника и празника на българина.

Екипът на хлебните къщи имаше възможността да се срещне с местните хора и да научи много за традициите на хляба в този регион. Празничните хлябове бяха изпечени на Подница и на следващият ден осветени и раздадени на хората присъстващи на празника.

След обяд в сградата на отдел “Култура” в града се откри изложба „Хлябовете на света”, която беше придружена и с презентация на г-ца Савова. Тя разказа за идеята и нейното начало и как тя е докоснала сърцата на толкова много хора по света.

На самия 15 август от ранни зори в двора на църквата и съседния площад се стичаха стотици хора, които на ръце носеха пити, погачи и всякакви прекрасно украсени хлябове, направени у дома. Традицията повелява да се занесат в църквата за освещаване и после да се отнесат в дома при семейството. От няколко години по идея на месните хора, на площада се прави голямо изложение и всеки може да види какви красоти са направили хората с любов и благодарност към Божията майка Пресвета Богородица. Участват и всички местни читалища. Община Кюстендил е една от малкото, в които всяко село има свое действащо читалище. В съотношение по площ, население и брой читалища, община Кюстендил се нарежда на първо място в България.

Емоцията беше невероятна, когато пред гостите на празника, демонстрирахме замесване на тесто за хляб с квас и направихме работилничка за деца за работа със солено тесто. Кипеше творчество, забава, малки и големи заедно създаваха с въображение нови измерения на радостта.

След края на официалната част Надежда Савова се срещна с кмета на гр. Кюстендил – Петър Паунов, който приветства на драго сърце идеята да се направи Хлебна къща и в техния град. Кметът предотстави и две помещения в центъра на града, в които да се помещават местните кръжочни школи водени от г-жа Любляна Начева, която е координатор по направление “Духовно развитие и работа с подрастващи”, а също така е и стар съмишленик на Хлебните къщи.

С нетърпение очакваме нови хлебни инциативи в един от най-красивите градове в България след Габрово! :)