Образователната програма за социално включване„Фурна на мира“: „Правете хляб, а не война!“ стартира на 26 ноември, в навечерието на празника на Св. Теодосий Търновски и в духа на Рождество Христово се организира от Мрежа Хлебни къщи и в частност културен център “Хлебна Къща”-Търново, с подкрепата на Фондация за Помощ на Благотворителността в България, в партнъорство с Националния Военен Универстет „Васил Левски” гр. В.Търново .

Участие в първото събитие на програмата ще вземат децата лишени от родителски грижи от „Пеньо и Мария Велкови”, както и домът за стари хора „Венета Ботева”, гр. В.Търново.

В духа на Рождество Христово, ще се говори за корена на думата “Витлеем”, което значи “Хлебна къща” и защо и как този град вместо място на мир и споделяне, на каквото е символ хляба, в момента е център на конфликт и война.

След като бъдат замесени хлябовете в Хлебната Къща по обяд на 26 ноември, от 13 часа във Военния Университет възрастните хора и децата ще се съберат с младежите-военни студенти и кадети край походната пещ и ще разговаряме за историята на войните и мира видяни през призмата и символа на хляба.

Източник: http://veliko-tarnovo.net/novini/furna-na-mira-vav-veliko-tarnovo.html