Хлебната терапия има универсално приложение – наaut1всякъде и всекиго. Една от групите, с които работим в тясно сътрудничество през последните 5 години, са деца и младежи от аутистичния спектър. През годините работа с тях хлебната терапия доказа ефективността си и тази година съвместно с Асоциация “Сдружение Аутизъм” реализирахме 9-месечен проект (от март до ноември), осигуряващ разнообразни арт-терапевтични дейности за децата и младежите и техните семейства.

Груповите терапевтични сесии със социалната иновация хлебна терапия бяха организирани като специално разработени тематични работилници, в които се включиха 24 участници. Дейностите имаха за цел да накарат участниците да се чувстват емоционално заредени, уважавани, активни и способни. Месенето подобри фината им моторика и ориентация, а произведените хлебни изделия донесоха удовлетворение, тъй като те се възприемаха като доказателство за ефективността и развитите умения на участниците. Това повиши увереността, вярата в себе си, самочувствието и чувството за лична ефективност в ежедневието.
В края на проекта самите участници подготвиха книга с всички рецепти, които подготвихме през тези 9 месеца, описвайки в детайли всички съставки и процеси на готвене. Чрез приготвянето на хляб, сладки сезонни десерти, баници, паста и традиционни сладкиши, успяхме да обхванем огромно количество образователни теми и да насочим вниманието към работа с емоции и самоконтрол. Освен това имахме толкова много забавления и нови вкусни продукти, че всяко следващо събитие беше като свеж дъх на надежда и любов във време на физическа и социална изолация.