Преди седмица  екип и потребители на Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Трявна посетиха социално предприятие Обществен клуб “Фурна – Хлебна къща” и Хлебна къща Св. Христофор” в Габрово. Те се замесиха в истории, мечти и радост, както и генерална репетиция за рожденния ден на 14 юли, като заедно си пожелаха да получат най-ценните подаръци – разбирателство, равенство, единство, любов и просперитет.

На 14 юли Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Трявна ще отбележи своята 9-годишнина. По този повод екипът ще  представи нова форма на социална работа, съвместно с Хлебна къща „Св. Христофор“ – Габрово.

Тази година целта е Центърът да обедини потребителите в съвместно месене и приготвяне на насъщния. И не само това! Идеята на единството – в битов, хуманитарен, социален, и културален план, се съчетава с приемането и признаването на различността. Хората в неравностойно положение, социално изключените и семействата и децата в риск най-често се позиционират в периферията на обществото. А включването им в социални услуги понякога е проблематично, поради страха им от промяна, от неувереност или недоверие в другите. Сякаш малко са допирните точки, които могат да намерят тези хора с останалите.

Казват, че никой не е по-голям от хляба! И нищо – нито предразсъдъци, нито условности, разделения по един или друг признак между хората! И тази идея генерира мощен импулс – импулс за приближаване и събиране. Какво по-добро средство за изява на този импулс можем да открием от съвместното приготвяне на най-важната ни храна.

С това ще се захванат ръководителят, екипът и всички гости и присъстващи на празника на Центъра за рехабилитация. Ще замесят и споделят заедно топлия хляб, който ще творят ръцете им! Сътрудниците от Хлебната къща от град Габрово изповядват убеждението, че някак най-естествено се случва  при месенето на хляба хората да споделят истории, поговорки и дори да създават обща приказка, съчетавайки изкуството и обичайното битово занимание на поколенията преди нас. Така се откриват възможности за съчетаване на различни културни символи и традиции. И за опознаване!

А докато всичко това се случва, представители от Дневния център за възрастни хора с увреждания ще им приготвят и поднесат напитки – чай и кафе, в импровизираното „Социално кафене“  – една от залите на Центъра.

По вече утвърдила се  традиция, всяка година на своя рожден ден Социалният център презентира  работа си по необичаен и атрактивен начин. На предишния рожден ден специалистите представиха иновативни форми на работа с потребителите. Демонстрирани бяха адаптирани спортни игри за хора с увреждания / „Боча“ и др./, нови форми на приложни изкуства – рисунка на стъкло, техника „Ебру“ и ателие „Кулинария“. Групата за алтернативен театър към Центъра за рехабилитация допълваше атмосферата на празника. За детската  целева група бяха демонстрирани Монтесори методики – за най-малките /4-5г. възраст/ обучение в раздел „Сензорика“, а за по-големите – обучителната игра „С въображение опознавам Европа“.

За 7-годишния празник  гостите и ползвателите на услуги бяха изправени пред друго, различно предизвикателство – „ Ден на отворените врати“ –не просто възможност за посещение и почерпка, а  с лично участие  в оформените ателиета  по трудотерапия, рехабилитация, компютърно обучение, психологически тренинг и занимания по екология за децата.

Идеята на подобни представяния на Центъра за рехабилитация е да се илюстрира пред по-широката общественост работата и новостите, които ежегодно допълва и развива в дейностите си екипът.

Очевидно и тази година главният специалист „Социални услуги“ и ръководител на ЦСРИ Доника Балабанова и екипът й ще намерят най-удачната форма за демонстрация на социалната задача, с която са се захванали и осъществяват вече 9 години!

Автор: Д. Балабанова