На 24 април 2014 се откри „CAVE CAGE CREATURE. underground discovery„- второто от събитията към проекта „NEXT ART„- next level-next generation, който е част от дейностите на културния център към Международния съвет на самодейните средища във Велико Търново.

 „NEXT ART“- next level-next generation, е проект, който е част от тенденцията, засилила се през последните години за представяне на алтернативни места, за съвременно изкуство. Този проект развива една добра практика за „контекстуално изкуство“ или така нареченото site-specific art.

Представените инсталация и скулптури на Пабло Байло (Испания) и Лиза Шверме – Функе (Германия) показват тяхната концепция и визия за пространството на „Next art“. Нарекли работата си „CAVE CAGE CREATURE. underground discovery“ те се опитват да оставят  своите следи. Използват материали от потреблението като гипс, алуминий, метал, пластмаса и др. Те са решили  да изградят  своеобразна „пещера“ в  която  се сблъскваме със странни самотни същества. В работата им се вижда една екологична, социална и експериментална тема, в която се засяга начина на потребление на човека.

Въпреки общата концепция и тема двамата автора се открояват и отделят в две пространства.

Пабло Байло  превърнал своето в пещера, през която неизбежно минава всеки посетител, ни показва колко много пластмаса (под различна форма)  изхвърляме в природата. В неговата работа  се вижда един умишлен хаос, който всъщност е подреден  под неговото концептуално мислене.

Лиза Шверме-Функе ни представя едно пълно с различни, странни същества- пространство. Тя експериментира със съчетаването на материалите. Обектите са поставени в пространството под точно определено място. Стаята  допълнително засилва влиянието си с цвета (сини плочки) и допринася за по силното въздействие върху зрителя.

Източник: http://openom.eu