Днес отбелязваме Деня на народните будители и Първи рожден ден на „Обществен клуб Фурна“ гр. Габрово първото социално предприятие на Мрежа Хлебни Къщи  България. “Каквото си надробиш…”, всички знаем тази така популярна народна поговорка. Преди повече от една година екипът на Мрежа Хлебни Къщи Габрово започна да дроби своята попара. Много ентусиазъм, желание, всеотдайност, любов и търпение, красота и внимание бяха и са основните съставки в нашата попара. Това което ни храни в буквалния и преносен смисъл може да бъде определено като съвременно будителско дело.  Вкусът на нашата попара беше и сладък и солен. Много трудности, предизвикателства, много радост от всяка постигната цел.

Обществен Клуб Фурна е социално предприятие, в което работят трима младежи напуснали  Дома за деца лишени от родителски грижи гр. Габрово, двама майстори и покрай тях много доброволци и приятели. Там се произвежда хляб по стара българскиа традиция с местен квас. Подбрани чисти брашна и много внимание и любов. Средствата, които генерира фурната са за нейното самоиздържане и всичко допълнително като печалба се реинвестира в социалните дейности и инициативи на Мрежа Хлебни Къщи Габрово, както и наемането на работа на хора в неравностойно положение.

Всичко стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на две фондации – Чарлз С. Мотт и Тръст за социална алтернатива. Основната финансова помощ дойде от търста, който предостави средства за закопуване на техника и заплати за една година на персонала. Благодарение на Веселин Неделчев  – най-активния и сърцат доброволец-спомоществовател с участието на Иван Харитонов стана възможно макар и в ограничено количество първото производство на хляб. Веселин дари набор от машини –печки, работни маси, инвентар и много др. Михаил Черкезов – майстора хлебар отдели не малка сума от личните си средства и закупи първата тестомесачка, с която да си помага при приготвянето на хляба. Той привлече и обучи Николай Гаджев, който в момента е втори хлебар и пекар във фурната.

В ремонта участваха много доброволци –  Анджела от Хонг Конг, Моника, Невена, Пламена, Мари и много много други. Благодарност изказваме и към г-н Кольо Василев, Николай, Борислав за съдействието при прекарването на електричеството.  През цялото време получавахме подкрепата на целия екип в София Надежда и Евгени и разбира се на хазяина Николай Ризов.

За тази една година написахме история – уникална и в духа на будните и дейни балканджии габровци. Надробихме попара, която да нахрани много хора. Рецептата я имаме и ще я приготвяме и споделяме, за да могат колкото се може повече хора да наситят сетивата си и нахранят сърцата си!

Автор: Силвия Неделчева