За Йордановден деца от Хлебна къща „Св. Николай Мирликийски” гр. Златарица решиха да омесят хляб – хляб за празника, хляба на приятелството, заедно с домуващите от Дом за стари хора ”Донка Паприкова” в града им . Те знаят, че най – сладкия хляб е споделения, затова решиха да го споделят  с възрастните хора, чиито близки не са около тях, но всички са запазили топли семейни спомени. 

И докато тестото послушно се виеше из чевръстите и майсторски ръце на децата, те им разказаха как се е празнувал този празник  из  техните родни места. Очите им често овлажняваха, гласовете потреперваха, но махваха с ръка и продължаваха. Децата ги слушаха с интерес и решиха, че трябва да им направят най – хубавите си  питки – с яйчице и сиренце, така както са ги приготвяли те преди…

Въпреки че не се включиха, месенето на децата им се отрази много добре. Те се радваха на сръчността им, на лекотата с която месят и оформят  питките, на добрия тон и обноските, на  закачките и усмивките им, а когато из кухнята се разнесе аромата на топъл и препечен хляб, станаха нетърпеливи да ги опитат.

И благословиха децата – благословиха ги за желанието им да приготвят за тях тези хлебни изкушения, за умението им, за чистата и неподправена детска сърдечност, състрадателност  и отзивчивост. Споделиха хляба като истински приятели и на раздяла си казаха:„До нови хлебни срещи!”.