В слънчевата събота на 26 май Мрежа Хлебни къщи се включи в инициативата на Фондация Лале „Дни на добрите дела„, която се провежда в последната седмица на месец май и има за цел да покаже на дело ролята и силата на доброволците и да насърчи повече различни хора да участват в доброволчески инициативи.

Включихме се със събитието „Солидарен хляб“, което от септември 2017 г. се организира всеки месец в Хлебна къща София. Инициативата се осъществява в партньорство с активисткото самоорганизирано движение „Храна, не война – София“, което организира „Солидарна кухня“ за хора в неравностойно положение всяка неделя. В събитията „Солидарен хляб“ се включват голям брой доброволци – заедно те замесват хляб, който на следващия ден става част от безплатния обяд в рамките на „Солидарната кухня“, който се раздава в Солидарния клуб на ул. Георг Вашингтон 51. В събитието участват както активисти, така и хора от непривилигировани групи. Всяко месене е посветено на различни теми, свързани с каузата на солидарността към хората в неравностойно положение – обсъждат се въпроси около бедността, мира, активното гражданско участие и др. Така, освен, че участват в замесването на хляб, доброволците имат възможността за изразят позициите си и да се обединят около нови идеи за сътрудничество.

На 26 май, в рамките на „Дните на добрите дела“, месенето беше под наслов „Пъстър и солидарен хляб“ и бяха замесени 3 вида хляб: с маслини, със зеленини (коприва, лапат и спанак) и със сушени домати.  Продуктите бяха осигурени благодарение на подкрепата на Фондация „Лале“. Доброволците се впуснаха в творчество както при комбинирането на различните съставки, така и при традиционното рисуване в брашно и споделяне на мисли. Темата беше посветена на „пъстротата“ в нашето обществото и на въпроса доколко успяваме да я приемем и оценим.

Благодарим на Фондация „Лале“ за възможността да се включим в тази вдъхновяваща инициатива и за подкрепата и разбира се на всички доброволци, които вложиха сърце, творчество и умения в замесването на пъстрите хлябове!

IMG_8887 IMG_8914 IMG_8920 IMG_8939 IMG_8946 IMG_8959 IMG_8973 IMG_8982 IMG_8987 IMG_9037 IMG_9038 IMG_9050 IMG_9053 IMG_9069 IMG_9072 IMG_9089 IMG_9109 phone 3 phone 4 phone 5