DSC00310K31DSC00298На 3 декември, Световния ден на хората с увреждания, в Свиленград към Помощно Училище и Интернат „Стефан Василев“ се откри прекрасна, малка Хлебна къща. По инициатива на директора на училището, Мила Писюзева-Иванова, екип от учители и терапевти от училището преминаха обучение по Хлебна терапия, водено от координаторката за гр. Стара Загора и регион към Мрежа Хлебни къщи, Ралица Георгиева. Местният екип в Свиленград с огромен ентусиазъм оформиха прекрасно, уютно помещение „Хлебна къща“ към училището, оборудвано с огнена пещ, дървени маси, много декорации и любов към всеки детайл.
Поздравяваме ги като нов член на семейството от Хлебни къщи и сме сигурни, че всичко което правят за децата от училището и цялата местна общност – като „месят за да се смесят“ – ще бъде един истински пример за другите помощни училища с страната, които могат да се превърнат в общностни средища на радост и споделяне. За да бъдат самите деца по-интегрирани в общността, и да стане самата общност по-солидарна и сплотена!
DSC00345
DSC00339DSC00341 Слово по случай откриването на Хлебна къща-Свиленград,

на Директора на ПУИ “Стефан Василев”, Мила Писюзева-Иванова

 3 декември 2015г.

 „На днешния 3-ти декември, когато прогресивното човечество отбелязва международния   ден на хората с увреждания отдаваме почит и уважение към несломимата сила на хората с увреждания и ги поздравяваме за волята и куража да отстояват правото си на достоен живот, за силата на духа им и за усмивката, с която посрещат препятствията.

На този ден целят свят трябва да се поспре от забързаното си ежедневие и да се замисли за хората, които имат някакво увреждане -сензорно, двигателно, интелектуално. Да се замисли за проблемите, които те срещат и как ние здравите хора можем да им помогнем. Нека, като истински и добри хора, когато говорим и обсъждаме проблемите на хората с увреждания да слагаме ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. Многообразието на света ни показва колко много начини има да изразим себе си и да бъдем толерантни.

Днешният 3 декември е своеобразен празник на нашата неотменна даденост да служим на  едно голямо дело- да даряваме на хората с увреждания около себе си подкрепа, насърчение, утеха, взаимно да си носим повече радост и да си даряваме най-вече любов.

Денят днес ни е двойно по-скъп, защото имаме чудесен повод да Ви съобщим, че училището ни е най-новият асоцииран член на Мрежата Хлебни Къщи в България. След Габрово, Златарица, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и София, вече дойде ред да открием и нашата Хлебна къща в Свиленград. Днес ще сложим престилки, ще усетим тестото под дланите си и ще омесим хляб с много любов

В нашата Хлебна къща нашите деца ще си помагат, ще общуват, ще споделят опит, умения и най-вече приятелство. Те ще превърнат приготвянето на хляба в творчество чрез поезия, музика, рисуване и ще научат, че думата „компания“ идва от латинското cum (със) и panis (хляб), т.е. „някой, с когото споделям хляб“. Време е да си припомним и да научим децата си, че най-хубавите неща в живота са безплатни – отношенията между хората, здравето, любовта, семейството, спокойствието, жестът да дадеш, да омесиш хляб.

Сърдечна благодарност изказвам на Ралица Георгиева –Координатор на Програма Хлебна къща – Стара Загора, която предаде опита си по хлебна терапия на нашите специални педагози. Запозна ги с пътят на квасения хляб , на качествените зърнени култури и ръчното месене на хляб.  С удоволствие ще прилагаме при работата с децата основният метод на хлебната терапия – „Театър на трохите“.

Поднасям искрената си признателност към учителите от училището ни, за техният всеотдаен труд. Пожелавам им да пазят достойнството си, амбицията и свободната си воля и да вървят напред, колкото и безнадеждно да им се вижда, да вървят напред! Скъпи колеги, нека даваме на децата най – доброто, да ги обичаме с цялото си сърце и да сме отговорни за всеки един ден от детството им!

Мили ученици, вие сте богатството на училището! Забравете думите “Не мога” или “Бих искал да мога”, защото тези думи ви лишават от сила и ви правят по-слаби. Вярвайте на своите учители, защото те са истински и добри хора. Вярвайте, че всяко нещо, направено с любов, е най-хубавото!“