На 30 август в ДЦ”Ривиера” във Варна се състоя групово месене на хляб под надслов „С дъх на майчин хляб“. Дневният център се включи в международният проект за артерапия „Мрежа хлебни къщи“ на д-р Надежда Савова, която набира все по-голяма популярност у нас. Момчета и момичета с умствени затруднения от център „Ривиера“, групово месиха хляб по време на откриването на новата програма.

Под звуците на популярни български песни за майката и споделеното удоволствие от приготвянето на обрядни хлябове, питки и погачи младите хора със специални потребности имаха възможност да общуват и споделят вълнуващите ги въпроси и теми с гостите на матинето.

Хлебоволци бяха младежите от Сдружение ”Младежки глас”- клон Варна.  Идеята на екипа на Сдружение за подкрепа на лица с умствени увреждания е с провеждането на хлебна терапия и ежемесечното групово месене на хляб да покрепи хората с интелектуални затруднения за развиване на тяхните речеви възможности, въображение и подобряване на емоционалния им статус.

 

„Идеята на хлебната програма е да се организират събития, за които ще идват хора от града – деца и възрастни и те ще месят хляб заедно с обитателите на дневния център. Така младежите със специфични потребности реално ще се смесват с други граждани и това е всъщност е метафората на брашното, което става хляб“, обясни д-р Савова.

Хлябът е обединение на ценностите, към които се стремим, а когато го споделим ни дава щастливи спомени“, каза още д-р Савова пред специалните младежи.

Тепърва очаквайте хлебни изненади във Варна!

 

Снимки/Текст: http://www.sdrujenie.com и „Варна утре“