На 14-ти ноември Хлебна къща София беше домакин на първия курс от поредицата ежемесечни кулинарни курсове Училища за готвенeна на Екологично сдружение За Земята, съчетаващи практически умения от професионални кулинари с дискусии и лекции за храната. В ателието „Пътят на квасения хляб – качествени зърнени култури и ръчно месене на хляб“ Стефан Григоров, управител, технолог и главен хлебар на Фурна „НадЕжко” – Хлебна Къща София, ще разказа как се прави хляб с квас без никакви подобрители и консерванти, кои са старите, местни, житни култури, тяхната съдба и с какво те са по-добри от по-съвременните им заместители. Участниците съща така научиха много любопитни неща – как се прави квас, какви видове има, как се обновява и съхранява за години напред.

Училища за готвене – пътя на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Schools of Sustainability на За Земята и Приятели на Земята Европа, който промотира неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.