За втора поредна година Хлебна къща „Св. Христофор“ към НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски -2011“ участва в изложението на хлябове по повод големия християнски празник „Голяма Богородица“ – Панагия в гр. Кюстендил.

На полщада до храм „Успение Богородично“ се събраха стотици хора, които с интерес разглеждаха и опитваха от многобройните домашно приготвени хлябове. Те бяха дело на самодейци от всички читалища на територията на гр. Кюстендил.

Цветове, форми, и вкусове се преплитаха под дебелите сенки в парка.

Хлебната къща, представи дейността си и предложи на местните хора да опитат от габровския квасен хляб. Всеки можеше да си вземе залъче и да отнесе със себе си и квас за вкъщи, с който да приготвят хляб.

През същото време деца и възрастни месиха тесто и украсяваха малки хлебчета с просфорни печати за хляб. Екипът внимателно обясняваше кой печат за кой празник се използва и каква е неговата символика. Местните хора споделяха с усмивка, че имат такива печати вкъщи, но не са знаели какво е точното е значението им.

Благодарим от сърце на екипа от отдел Култура и духовно развите при община Кюстендил за доброто, топло и приятелско посрещане!

Очакваме съвсем скоро откриването на Хлебна къща при храм „Св. Мина“ гр. Кюстендил!