През юни месец в с. Превала, на около 20 километра от Чипровци, отвори врати нова Хлебна къща! Тя се намира в старата общностна фурна на селото, която разполага с фурна на дърва.

Хлебната къща ще функционира в комбинация с цех за производство на натурални сладка и сиропи – „Синевка“, в който работят жени от местната общност . Собственик и основател на цеха и пространството за общностно месене на хляб е Мая Кирилова, от Чипровци. През 2015 година Мая и нейна приятелка отварят малка работилница в старта фурна на селото, на която е вдъхнат нов живот с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сред целите на новата Хлебна къща е възобновяване на хлебните традиции в селото – чрез общностни събития за месене и чрез производство на занаятчийски хляб.  Съвсем скоро новият социален център на общността ще разполага и със зала, обзаведена с тъкачни станове, в която ще да се провеждат работилници за предаване на традициите в тъкачеството.

През май месец екипът на новата Хлебна къща премина обучение в основните методи на Мрежа Хлебни къщи. В рамките на обучението беше организирано общностно месене с местния клуб за народни танци и с дами от селото. Споделяйки по темата „Какво е хлябът за мен“, участничките разказаха свои спомени от детството и какви са били традициите свързани с хляба в тяхното семейство.

С Хлебната къща в село Превала, Хлебните къщи в България стават 9. Останалите са в София (2), Пловдив, Златарица, Габрово (2), село Лобош и Свиленград.

1

2

3