В навечерието на най-светлия християнски празник -Великден- споделяме рецептата за Великденски хляб на създателя на Мрежа Хлебни къщи- Надежда Савова-Григорова, PhD.

Боговица (още наречен Великденски кравай или Колак)

Продукти:

1 кг бяло брашно, 3 кафени чаши прясно мляко (хладно), 3 яйца (във Великденския хляб е задължително да има яйца, но не толкова колкото в козунаците, които като рецепта са привнесени от Италия в началото на 20 век;

Яйцето е важно като символ на новия, Възкресения живот и напомня за чудото направила Св. Мария Магдалена с яйцето, което станало червено пред Римския император, за да докаже чудото на Възкресението.

1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица захар, мая (прясна – 1 кубче), олио или малко разтопено масло (за намазване на хляба)

Тесто за декорация върху хляба:

4 чаши брашно, малко сол, колкото поеме вода, задължително без мая! Нужно е колко да се оформят ивици за декорация.

Приготвяне

Маята се слага в малко топла вода със захарта и се оставя на топло да втаса. След това в брашното се слага солта и се разбърква да се напълни с въздух. В средата се прави „кладенче“ и в него се сипва постепенно млякото, докато стане хомогенно тесто. Завийте в кърпа и оставете да втаса около час на топло, след което премесете пак и поставете в тава чието дъно е само набрашнено.

Декорация и Християнска символика

Целия кръг на хляба оградете с дебела ивица тесто, като накрая не затваряте кръга, а завивате двата му края навътре: това е символ на дома, чийто врати са винаги отворени за нови членове на семейството, гости и плодородие.

В центъра на хляба поставете просфорния печат, който предварително е бил поставен върху кръгла подложка изрязана от разточено с точилка парче от тестото без мая; около печата наредете в кръг червените яйца, чийто брой да е колкото са членовете на семейството + 1 яйце, което е за Св. Богородица и се слага пред нейната икона да стои като дар чак до другия Великден. Яйцето за Св. Богородица се слага на „входа на дома“, т.е. там където двата края на кръг за завиват навътре.

Между яйцата, около печата с тестото без мая, оформено на топченца направете три грозда, като всеки по-долен ред е с едно топче по-малко (почнете с 3 или 4 и завършете с едно топче). Намажете хляба с мазнина (олио или масло).

Печете около 35-40 мин на 180 градуса.

Споделяне;  Съ-трапезие

След като е готова, питата се завива „да си обиколи нивката“ или „да почине“, след което цялото семейство благодари на Бог, като всички казват заедно молитвата „Отче наш“, а бащата на дома разчупва хляба, като първото парче също се оставя за Божията майка, а останалите раздава на останалите членове на семейството.