Мрежата Хлебни Къщи с представител Д-р Надежда Савова бе поканена на Празника на Плодородието в Шабла, за да покаже и разкаже за традиционното замесване на кваса на големия християнски празник Кръстовден. На този ден се замесва нов квас със светената вода от водосвета, за да припомни, че както кръстът се е въздигнал и с това е въздигнал човешките души с надежда за живот вечен, така и квасът въздига-издига хлябът ни, и всекидневния и „насъщния“, което значи „над същността си“ а именно църковния хляб „просфора“, който в Светата Литургия се претворява в плът Христова и заедно с виното – Кръв Христова е Светото Причастие.

Именно тези ключови богословски и културологични специфики на хляба разясни Д-р Савова докато заедно с отец Петър замесиха новия квас. На празника, върху повече от 100 маси, аранжирани с много фантазия и старание, бяха представени хлебни изделия, плодове, зеленчуци, мед, традиционни добруджански ястия, присъстваха десетки читалища от района и стотици хора от всички възрасти.

Участниците бяха оценявани от жури, с участието на Ути Бъчваров, Живко Спасов и Иванка Господинова. В категорията най-атрактивно изделие, приз получи Центъра за социална рехабилитация и интеграция, за най-красив щанд – село Тюленово и за най-интересен – Клуба на пенсионера.

С участието на Хлебните Къщи във Фестивала бе посято и семето за инициатива за създаване на програма „Хлебна Къща“ съвместно с енорията на Храм „Св. Харалампий“ и социални центрове от района. На Фестивала заедно с д-р Савова към Хлебните Къщи участва и г-н Гавраил Гавраилов, който научил за Хлебните Къщи от медиите пое инициативата по създаване на място за Хлебна Къща и програма „Хлебна Къща“ в град Добрич.