Мрежа Хлебни Къщи – Замеси се с нас!

(Видео представяне)

При нас си дават среща около хляба всички, които “месят, за да се смесят”:

  • Ентусиастите, които преодоляват трудностите
  • Доброволците-“хлебоволци”, които не щадят себе си
  • Производителите, които познават поименно клиентите си
  • Дарителите, които споделят хляб със слабите и уязвимите
  • Социалните работници, които мислят творчески за нуждите на слабите
  • Хората със специални нужди, които намират своето място в обществото
  • Творците и любопитните, които изпробват нови и нови подходи

За нас

Мрежата Хлебни Къщи е създадена от Д-р Надежда Савова-Григорова, културен антрополог от Университета „Принстън“, САЩ. Провеждайки своя докторат, тя пътува в над 75 страни, изследвайки различни културни и хлебни традиции, за което е отличена и от световното издание на Нешънъл Джиографик за “Пътешественик с мисия на Годината 2012”. През 2009 г. на мястото на стария занаятчийски дюкян на прапрабабата на Надежда в Габрово се експериментира и създава първата Хлебна Къща, която събужда ентусиазма на група доброволци и бързо се превръща в едно от най-новите и иновативни читалища в България, “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011”.

Хлебната къща се доказва като уникален и успешен модел на социално-културен център, и става една от програмите на неправителствената организация в обществена полза, „Международен Съвет на Самодейните Средища”, М3С (www.international3c.org), създадена от Надежда и съмишленици през 2008 г. Визията на М3С е да развива мрежа от читалища и техни подобни културни асоциации на общностни културни центрове в цял свят, като към момента свързва повече от 50 страни от 6 континента.

След първата Хлебна къща създадена в Габрово през 2009г., през 2010 г. отваря врати и втората Хлебна Къща в Златарица, изцяло по инициатива на местни хора и успява да сплоти около пещта различните 5 етноса на малкото градче. През 2012 г. сдружението М3С печели финансиране от престижната американска фондация C.S.Mott с проект за развитие на Мрежа от Хлебни Къщи в 5 града на България – София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Габрово. Така през 2013 г. в гр. Пловдив отваря врати Хлебната къща в историческото пространство на старата фурна на Стария град, отдадено от Общината, а през 2014г. и Община Велико Търново отдава за социална Хлебна къща една от къщите на Самоводската чаршия. Мрежата бързо се разраства благодарение на националната популярност, която каузата получава и към момента програми “Хлебна Къща” водени от обучени доброволци-“хлебоволци” има в над 15 града на България.

През 2014 г. Надежда и съпругът и Стефан създават и Хлебна Къща София – Фурна “НадЕжко”, която вече се превърна в модел на успешно социално предприятие, което обучава и наема хора от уязвими групи, и подпомага да има регулярни седмични безплатни социални и терапевтични месения и програми. В фурна “НадЕжко” вече са се обучавали социални предприемачи от Бразилия, Южна Африка, САЩ, Китай, Англия, Италия, Германия и др., които планират да откриват сродни социални предприятия в техните страни, което ще разрастне Мрежа Хлебни къщи и като модел на “социален франчайз”.

Втората успешна социална фурна към мрежата работи в гр. Габрово, като обучи и нае младежи от местния дом за деца лишени от родителска грижа.

Продължават да се отварят още Хлебни къщи, плод на местни инициативи и организации, подкрепени от нас с методите и мрежата ни: през 2013 г. в с.Лобош, близо до гр.Радомир; през 2014-2015г. къщите в Копривщица и Свиленград, към местно помощно училище. И така мрежата от Хлебни къщи продължава да расте в България и по света, троха по троха и човек по човек!

Хлебните къщи са 3 вида:

1) Физически пространства (къщи), някои с традиционна пещ на дърва, които функционират като културнo-социални центрове. Такива има в Търново, Габрово, Златарица, Пловдив, Стара Загора, Копривщица, Свиленград, с.Лобош.

2) Физически пространства (къщи), които функционират като фурни-социални предприятия, които спомагат за устойчивостта на безплатните социални програми. Такива има в София и Габрово.

3) Програма „Хлебна Къща“, в която си партнираме с местни институции (дневни центрове за хора с увреждания, училища, читалища, православни църкви, музеи и др.) като ги обучаваме да провеждат регулярни събития с месене и печене на хляб с уязвими групи. Такива програми има във Варна, Нова Загора, Бургас, Видин, Плевен и др.

Омрежаване

Разгръщането на дейностите ни дава възможност да достигнем до все повече уязвими групи, доброволци и неправителствени организации. Ето защо търсим активни и социално отговорни партньори, с които да си сътрудничим. Уверени сме, че заедно можем повече!

Основният инструмент за социална промяна, който използваме са т.нар. общностни месения на хляб, които имат социален, терапевтичен и културно-образователен аспект. Дългосрочната ни цел и мечта е всеки областен град на България да си създаде поне една Хлебна Къща, която да функционира като социално-културен център и, ако има местен предприемачески дух и гражданска инициатива, да е самоустойчиво средище като социално предприятие фурна за хляб.

Ще помогнем с ноу хау и обучения на всеки, който се обърне към нас с желание и идеи!

Нашите иновативни програми, продукти и услуги

Различните творчески методи, които развихме около месенето на хляб се доказаха с годините и наблюденията на психолози, арт терапевти и социални работници като успешна и нов вид арт терапия: “хлебна терапия” (www.breadtherapy.net). Самото име “Хлебна Къща” идва от името на града “Витлеем”, което значи “Дом на хляба” (“бет” е дом, “лехем” е хляб), като визията ни е около хляба всеки да е равен в колективното месене и споделянето и общуването около хляба – световен символ на мира. Във всяка Хлебна къща всеки е поканен. Идват и се смесват хора от различни възрасти, професии, специални потребности и уязвими групи, за да месят заедно хляб, да замесват приятелства, да пекат в огнена пещ, да споделят заедно, да творят с поезия, музика и глина, и да разговарят за света, живота и всичко останало.

Нуждата от самостоятелност и устойчивост ни мотивира да развием дейностите ни към сферата на социалното предприемачество и развитие на иновативни продукти и услуги – производство и продажба на здравословни хлебни изделия с квас, обучения за работа в екип, тийм билдинг (бред-билдинг/Bread building),  “Хлебен (Happy) Hour” след работа, алтернативно кариерно ориентиране за младежи, обучения за деца и възрастни (културна антропология и археология за деца; световна кулинария и “Хлябовете на света” за всички възрасти), уникални събития “Хляб на тъмно” водени от незрящи за смесени групи, и много други идеи, които постоянно развиваме и експериментираме.

Стопанската дейност от тези продукти и услуги в модела ни социални предприятия, обединени в мрежа която наричаме “социален франчайз”, подкрепя нашите безплатни социални програми за хлебна терапия и трудова и социална интеграция на деца и възрастни с увреждания и от различни уязвими групи, програми за креативно кариерно развитие в училища, и все повече иновативни но и целенасочено простички подходи към решаването на сложни социални проблеми.

Замесете се с нас!